Sağlık

Alerjik Reaksiyonda Antihistaminik Kremler

Antihistaminik kremler, alerjik reaksiyon belirtilerinin ( kaşıntı, kızarıklık, cilt yüzeyinde oluşan tahriş vb.) tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Antihistaminik krem kullanılmadan önce alerji belirtilerinin bir hekim tarafından teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda, Antihistaminik krem nedir? antihistaminik krem yararları nelerdir? ve daha bir çok merak edilenleri sizler için derledik.

Histamin Nedir ?

İnsan vücudunda doğal salgılanan ve pek çok hayati işlevin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan histamin, bir protein çeşididir. Vücutta, bağışıklık sisteminde etkin bir rol oynar ve histamin sayesinde bağışıklık sistemimiz, vücuttaki zararlı kimyasallara karşı tepki gösterir. Aynı zamanda, nörotransmit görevi görerek, hücreler arası iletilerin taşınmasında aktif rol oynar.

İnsan vücudu, alerjenlere maruz kaldığı zaman, bu duruma tepki göstererek, insanı uyandıran histamindir ve bu durum histaminin temel görevidir. Cilt üzerindeki dökünütüler, kızarıklıklar, kabarmalar, sulanmalar, şişmeler ve oluşan sıcaklık hislerinin hepsi histaminin etkileri arasındadır.

Bazen histamin proteini, vücutta normalden fazla olarak salgılanmaktadır. Bu gibi durumlarda, kişilerde deri kabarması, deri kızarması; bunlarla birlikte anksiyete, çarpıntı, düşük tansiyon, mide bulantısı, reflü, kusma, sürekliliği olan karın ağrısı, kronikleşmiş yorgunluk, kronikleşmiş baş ağrısı gibi etkiler gözlemlenir. Tüm bunların yaşanması durumunda, bu duruma histamin alerjisi teşhisi konulmaktadır.

Antihistaminik Krem Nedir?

 

Antihistaminik krem, histamin alerjisi durumunda, hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılan bir kremdir. Derideki kaşıntılara, tahrişlere, döküntülere ve derideki kabarmalara antihistaminik kremler iyi gelmektedir ve uzman doktorlar tarafından reçete edilerek hastalara yazılmaktadır.

Antihistaminik kremler, cilt sorunlarını iyileştirerek aynı zamanda ilaç ve krem kullanımlarından doğan sorunların giderilmesinde ve yatıştırılmasında da kullanılmaktadır. Fakat krem kullanılmadan önce prospektüs bilgileri mutlaka okunmalıdır. Bu kremlerin kullanıldığı belli başlı durumlar bulunmakla beraber asla açık yara üzerine uygulanmamalıdır.

Antihistaminik Krem Ne İşe Yarar? 

  • Antihistaminik krem alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılır,
  • İç kulak dengesini sağlamak için kullanılır,
  • Ameliyat öncesi yatıştırıcı özelliğinden dolayı kullanılır,
  • Mide asitlerini düzenler. En çok ülser hastalığının tedavisinde antihistaminiklerin yatıştırıcı özelliğinde yararlanılır. (Hap olan antihistaminikler için geçerlidir.)
  • Bu kremler, cilt tahrişi, güneş yanıkları ya da böcek sokmaları tedavisinde etkilidir.
  • Kurdeşen, birinci derece yanıklar ve arı sokmaları gibi durumlarda kullanılan antihistaminik kremler de bulunmaktadır.

Antihistaminik Krem Kullanımı

Bu kremler, deri üzerine direkt olarak uygulanmaktadırlar. Krem ince bir tabaka halinde deri üzerindeki sorunlu olan alan üzerine sürülür. Bu krem sürme işlemi gerçekleştirilirken hafif hareketlerle sürülmeli, zaten problemli olan alan daha da tahriş edilmemelidir.

Antihistaminiklerin kullanım sıklığı, yaşanan rahatsızlığa göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle; bu kremlerin günde kaç kez ve ne kadar süre ile kullanılacağı doktorlar tarafından belirlenmektedir. Bu kremlerden, rahatsızlık konusunda maksimum düzeyde yarar görebilmek için, kullanıma başlamadan önce kutu içindeki prospektüs okunmalıdır.

 

Alerji Tedavisinde Antihistaminik Krem

Histamin proteininin, vücutta fazla salgılanması nedeniyle gelişebilecek komplikasyonlar ve yaşanabilecek etkileri önlemek amacıyla üretilmiş olan antihistaminik kremler, bu durumların yaşanması durumundaki olumsuz etkileri önemli ölçüde hafifletmektedir. Döküntü, kızarma, kaşınma, kabarma vb. gibi durumların cilt üzerinde oluşmasının ardından bu antihistaminik kremlerin kullanılması ciddi bir rahatlamayı da beraberinde getirecektir.

Alerjik hastalıkların beraberinde getirdiği belirtilerin giderilmesinde yarar sağlayan bu kremler, farklı farklı deri hastalıklarının da tedavisinde kullanılabilmektedirler. Bazı insanlar, bazı ilaçların içerisindeki ya da kremlerin içerisinde bulunan etkin veya yardımcı maddelere karşı aşırı hassasiyet gösterebilmektedirler.

Böyle bir durum söz konusu olduğunda, ilaç ya da krem kullanımı devam ettikçe, vücut alerjik bir reaksiyon gösterir ve deri üzerinde belirtiler görülmeye başlanır. İşte bu gibi hassasiyet durumlarında, uzman doktorlar kişilere antihistaminik ilaçları reçete edebilmektedir. Bu ilaçlar genellikle krem şeklindedir; losyon ya da jel formlarında da olabilir hatta hap olarak da üretilmektedir.

Ameliyat ve Antihistaminik Krem

Antihistaminik kremlerin büyük bir kısmının yatıştırıcı etkisi vardır.Bu nedenle, bazen ameliyatlar öncesi, hastalara bu krem uygulanarak yatışması sağlanır. Ameliyat korkusu yaşayan, panik atak olan veya aşırı kaygı yaşayan ameliyat hastalarına bu kremler doktorlar tarafından uygulanabilmektedir.

Antihistaminik Krem Kullanırken Dikkat Edilecek Noktalar

  • Antihistaminik krem kullanıma başlamadan önce, hastalar doktorlarına kullanmakta oldukları ilaçları ve kremleri reçeteli ya da reçetesiz ayırt etmeden belirtmelidir.
  • Antihistaminik kremler kullanılmaya başlanmadan önce, kullanacak hasta tarafından prospektüs dikkatlice okunmalıdır.
  • Hamile kadınlar bu kremleri kullanmaktan kaçınmalı ve bir uzman doktora başvurmalıdır.
  • Emziren anneler, süt yolu ile çocuklarına zarar gelmesine neden olabilirler. Bu nedenle emziren kadınalr, bu kremelrden uzak durmalıdırlar.
  • Antihistaminik kremler ile etkileşime girebilen ilaçlar ve kremler bulunmaktadır. Eğer bu ilaç ya da kremlerden birini kullanıyor iseniz, doktorunuza başvurmalısınız ve o güne kadar antihistaminik krem uygulaması yapmamalısınız.
  • Anti depresan ve benzeri ilaç kullanan kişiler, bu kremi kullanmadan önce uzmana danışmalıdır.
  • Antihistaminik kremler, cilt üzerinde bulunan açık yaralar üzerine uygulanmazlar.
  • Antihistaminik kremler, mukozal alanlardan yani ağız, göz, burun gibi alanlardan uzak tutulmalıdır ve temas ettirilmemelidir. Temas durumunda ise; o alan bol su ile yıkanmalıdır. Eğer, bir şikayet gelişir ise hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Bu krem, çocuklarda kullanıldığında ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle, bu antihistaminik içerikli kremler, bir doktora başvurmadan asla ve asla çocuk üzerinde uygulanmamalıdır.
  • Yaşlı insanların bu kremleri kullanmasında bazen zarar oluşabilmektedir. Bu nedenle, yaşlı kişiler, bu kremi kullanmadan önce muhakkak uzman doktora danışmalı ve bilinçsizce bu kremleri kullanmamalıdır.

Antihistaminik Kremlerin Yan Etkisi Var Mı?

Hemen hemen her ilacın ve kremin yan etkisi olabildiği gibi, antihistaminik kremlerin de yan etkileri vardır. Her ne kadar alerjik reaksiyonlar için formüle edilmiş kremler olsa da, bu kremler de yan etkiler doğurabilmektedir. Bu yan etkiler şu şekildedir:

  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Zehirlenme
  • Kusma
  • Uyurgezerlik
  • Tansiyonda değişkenlik
  • Göğüs kafesi ağrısı
  • Ateş
  • Dalgınlık

Antihistaminik krem kullanımı sonucunda görülebilecek olan bu yan etkiler, nadiren insanların başlarına gelmektedir yani görülme sıklıkları azdır. Genellikle, yan etkiler doz aşımlarında meydana gelmektedir. Bu yukarıda sayılan yan etkilerin yaşanması durumunda, krem kullanımına ara verilerek hemen bir hastanenin acil bölümüne gidilmesi önerilir.

Reçete Edilen Antihistaminik Kremler

Piyasada birçok antihistaminik krem bulunmaktadır. Fakat belli başlı, doktorlar tarafından da sıkça tavsiye edilip reçete yazılan kremler bulunmaktadır.

Krem farklılıkları ve kullanım açılarına bakıldığında;
Fenistil Jel; Sıklıkla kurdeşen vakalarında, böcek ısırmalarında, güneş yanıklarında ve cilt tahrişlerinde kullanılmaktadır.
Avil; Birinci derece yanıklar, arı sokması, böcek ısırması ve yaşlanma kaynaklı kaşıntılarda kullanılmaktadır.
Stiderm; Kızarıklık ve kaşıntı gidericidir. Hafif yanıklarda, cilt tahrişlerinde kurdeşen vakalarında kullanılmaktadır.
Eurmovate; Alerjiye sebebiyet veren kimyasalların etkilerini hafifletme özelliği vardır. Atopik egzama, böcek ısırıkları, dış kulak iltihabı gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.
Hipokort: Mikroorganizmalardan dolayı kaynaklanmayan deri rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Kaşıntı ve cilt pullanmasını gidermektedir.
Stilex; Kurdeşen, kaşıntı, böcek ve arı sokmaları gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Betnovate C; Alerjik deri hastalıkları dışında, ikincil bir bakteri ya da mantar enfeksiyonları durumlarından şüpheleniliyorsa doktorlar tarafından reçete edilmektedir.

Antihistaminik Krem Fiyatı

Genellikle, gerekli durumlarda doktorlar tarafından reçete edilerek alınan bu kremlere, reçetesiz de erişmek mümkündür. Reçetesiz alınması durumunda bu ilaçların ortalama fiyatı 30 TL – 35 TL arasındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu