
Ramazan Bayramında Tatlı Tüketimine Dikkat!

Bayramlar tüm ailenin bir araya gelerek hoşça vakit geçirdiği, gurbette olan akrabaların tek bir çatı altında toplandığı, bin bir emek ve özenle hazırlanan yemeklerin süslediği geniş sofraların kurulduğu zamanlar… Hele bir de bayramlaşırken hoş sohbetlerimize eşlik eden birbirinden lezzetli tatlılar, şekerler, çikolatalar yok mu? Biliyoruz karşı koyması çok zor ama uzmanlar uyarıyor: Ramazan bayramında tatlı tüketimine dikkat!
Ramazan Bayramında Tatlı Tüketimine Neden Dikkat Etmeliyiz?
Ramazan ayında oruç tutanlarımız için öğün sayıları azaldı ve öğün arasındaki süre uzadı. Açlık süresi uzadığı için vücuda alınan besin miktarı da azalmış oldu. Bir ay süren açlık dönemiyle birlikte bir nevi detoks yaptırdığımız bedenimiz bu tip beslenmeye alıştı. Ancak Ramazan ayının sona ermesiyle normal rutinine yavaş yavaş döndürmemiz gereken bedenimize, bir anda Ramazan ayı öncesinden de çok yüklenirsek, pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarmamız da kaçınılmaz olacaktır. Rutin beslenme düzenimize göre daha fazla tatlı, et ve yağlı yiyecekler tüketmek; sindirim problemleri, kusma, çarpıntı, yüksek tansiyon ve kan şekerinde ani artış gibi problemler yaşamamıza sebep olabilir.
Özellikle hipertansiyon, şeker, kalp- damar rahatsızlıkları, obezite, böbrek rahatsızlıkları, reflü gibi mide rahatsızlıkları olanlar için Ramazan bayramında dikkatsiz ve aşırı beslenmenin çok daha ağır sonuçları olabilir.
Ayrıca Ramazan bayramında çocuklara ikram edilen çikolata, tatlı gibi şekerli gıdaların çok fazla olması, çocuklara olan sevgimizi onlara bu tip yiyecekler vererek göstermememiz, çocuklarımızı sınırsızca tüketme eğilimine sokmaktadır. Bu durum ishal, kusma gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Ramazan Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan bayramında dikkatsiz ve aşırı beslenme sonucunda karşılaşabileceğimiz çeşitli rahatsızlıklar şüphesiz ki bizim ve sevdiklerimizin mutluluğuna gölge düşürecektir. Oysa hepimizin dileği bayramımızın şeker tadında geçmesi. Bu yüzden Ramazan bayramında nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda uzmanların önerilerini derledik:
- Bayram sabahı mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Bayram kahvaltısında sucuk, salam, sosis gibi hazır ve yağlı besinlerden, hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Bayram yemeğinde başlangıç olarak evde hazırladığımız çorbalar ve az zeytinyağı ile yaptığımız sebze yemekleri küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir.
- Fazla yağlı kızartma ve tava yemekleri yerine fırında veya ızgarada hazırladığımız az yağlı yiyecekler tercih edilmelidir.
- Yemeğin yanında taze sebzeler ile hazırlanmış salatalar tüketilmeli, öğünlerde taze sebze tüketiminin sağlıklı bir sindirim için faydalı olduğu unutulmamalıdır.
- Makarna veya pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir.
- Rafine undan yapılan beyaz ekmek ve pide yerine tam buğday unundan yapılan ekmek ve pide tercih edilmelidir.
- Yemek sonrasında ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
- Ağır şerbetli tatlılara karşı koyamıyorsanız ve tansiyon, şeker, kalp-damar rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, obezite gibi kronik rahatsızlıklarınız yoksa daha küçük porsiyonlar halinde az miktarda tüketmeye çalışmak daha iyi olacaktır.
- Tansiyon, şeker, kalp-damar rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları, obezite gibi kronik rahatsızlıklar nedeniyle diyet yapması gereken kişiler bayramda diyetlerini bozmamalıdır.
- Diyabet hastalığı olanlar için şekersiz veya tatlandırıcılı ile hazırlanan ikramlar sunulmalıdır.
- Bayram nedeniyle çay, kahve, meşrubat tüketimi normal günden fazla olacaktır. Ancak bunların yanında su tüketimi ihmal edilmemelidir. Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
- Çay-kahve tüketiminin aşırıya kaçmamasına dikkat edilmelidir.
- Uyku rutinine sadık kalınmalı, uykusuz kalmamaya dikkat edilmelidir.
- Meşrubat ve diğer şekerli içecekler yerine şekersiz ya da az şekerli kompostolar, evde sıkılmış taze meyve suları ve maden suyu tercih edilmelidir.
- Yemek sonrasında çocuklara şeker, çikolata, şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları, dondurma ve sütlü tatlılar yedirmek daha sağlıklı olacaktır.
- Aşırı sıcak ve aşırı yağlı yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Düzenli kullanılması gereken ilaçlar varsa bu ilaçların kullanılması aksatılmamalıdır.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlık problemi yaşanmaması için lifli ve posalı gıdalar tüketilmelidir.
- Yemekler az ve sık öğünler olarak tercih edilmelidir.
- Yemeklerde tükettiğimiz gıdalar küçük lokmalar halinde iyice çiğnenerek yenilmeli, hızlı yemekten kaçınılmalıdır.
- Mide problemleri yaşamamak için yatmadan 2 saat önce hiçbir şey yememeye özen gösterilmelidir.
- Yemekten sonra hareketsiz kalınmamalıdır.
- Gün içinde en az 30-40 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
- Kronik rahatsızlıklara sahip kişiler aşırı gıda tüketiminden kaçınmalıdır.