DiyetFaydalarıSağlık

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

Çiriş Otu Nedir?

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte pazar tezgahlarında yerini almaya başlayan çiriş otu ülkemizin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmekle birlikte  Akdeniz ve Ege bölgelerinde de sıklıkla rastlanabilen yeşil renkli çok yapraklı bir bitkidir. Mart ve Nisan aylarında henüz yaprakları yeni çıkmışken dağlardan toplanarak  pazar ve marketlere, oradan da sofralarımıza kadar ulaşır.

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?
Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

Çiriş Otunun Diğer İsimleri

Faydaları saymakla bitmeyen zambakgiller familyasından bu bitki  çiriş otundan başka  gulik, gülik, güllük, yabani pırasa, dağ pırasası,  sarızambak, kirkiş, kirgiç , yeling otu gibi isimlerle de bilinir.

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Adeta bir C vitamini deposu olan çiriş otu vücudumuzun hastalıklarla mücadelesine yardımcı olur, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde  rol oynar.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Kronik yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • İdrar yolları enfeksiyonu tedavisinde yardımcı olur.
  • Enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.
  • Regl düzensizliklerinin tedavisi için kullanılır, regl periyodunun düzenlenmesinde etkilidir.
  • Vajinal akıntıların tedavisinde etkilidir.
  • Yaprakları sebze olarak tüketildiğinde süt arttırıcı etkisi vardır. Ancak hamilelikte ve doğum sonrası emzirme döneminde hekim onayı olmadan kullanılması önerilmez.
  • Doğal bir ağrı kesicidir.
  • Romatizmal hastalıklar üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • Basur tedavisi üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Saç dökülmelerini azaltır. Bu etkisinden faydalanmak için banyoda saçlarınızı yıkadıktan sonra sıcak suyla demleyerek hazırladığınız çiriş otu çayına sirke ekleyerek elde ettiğiniz karışımla saçlarınızı durulayabilirsiniz.
  • Sivilce tedavisinde etkilidir.
  • Egzama tedavisinde kullanılır.
  • Çıbanların geçirilmesinde olumlu etkisi vardır.
  • Bağısakları çalıştırır, sindirimi hızlandırır. Kabızlığa iyi gelir.

Çiriş Otu Sivilce, Çıban ve Egzama Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Kaynatarak  demlenen çiriş otu çayı ile sivilce, çıban ve egzama rahatsızlıklarının olduğu bölgeye pansuman yapılarak kullanılmalıdır.

Çiriş Otu Regl Düzensizliklerinin Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Çiriş otu sıcak suyla demlenenerek içilmelidir. Dilerseniz ılıdıktan sonra balla tatlandırarak tüketebilirsiniz.

Çiriş Otu Romatizmal Hastalıkların Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Çiriş otu sıcak suyla demlenenerek içilmelidir. Dilerseniz ılıdıktan sonra balla tatlandırarak tüketebilirsiniz.

Çiriş Otu Saç Dökülmesi Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Yeteri kadar su ile kaynatarak demlenen çiriş otu çayına, sıcağı çıkınca sirke eklenerek durulama suyu hazırlanmalıdır. Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu suyu durulama suyu olarak kullanabilirsiniz. Saçınızda biraz beklettikten sonra duru suyla yeniden durulamalısınız.

Çiriş Otu Hemoroid Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Kaynatarak  demlenen çiriş otu çayına batırılan temiz bir pamuk ile hemoroid memelerine pansuman yapılabilir. Aynı zamanda sıcak su ile demlenerek hazırlanan çiriş otu çayının aç karnına tüketilmesi de faydalı olacaktır. Yine dilerseniz bu çayı içmeden önce sıcağının çıkmasını bekledikten sonra balla tatlandırabilirsiniz.

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?
Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

 

Çiriş Otu Nasıl Tüketilir?

Çiriş otunun saç durulama ve pansuman şeklinde kullanımı dışında sebze olarak da tüketilmektedir. Yukarıda çayının nasıl yapılacağını anlattığımız çiriş otunu;  çiriş otlu börek, çiriş otu kavurması, çiriş otu salatası, çiriş otu çorbası, çiriş otu yemeği olarak da tüketebilirsiniz.

Besin değeri açısından çok zengin olan çiriş otunun zeytinyağlı yemeği ve salatası  düşük kalori değeri açısından diyet yapanlar için fazlasıyla uygundur.

Çiriş Otu Nasıl Temizlenir?

Çiriş otu yapraklarının birleştiği zar sıyırılarak çıkarılır. Ayrılan yapraklar içinde sararan varsa atılır. Yaprakların uçlarında sararma varsa sararan kısımlar kesilir. Kalan yapraklar bir kaç kez yıkanarak toprağından arındırılır.

Çiriş Otu Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Sadece bahar aylarında pazar tezgahlarını şenlendiren çiriş otu yıl içinde sadece Nisan ve Mayıs aylarında sınırlı bir süre ile bulunabildiğinden daha uzun süre tüketebilmek için buzdolabında saklamak isteyebilirsiniz. Bunun için yukarıda anlattığımız şekilde temizlediğiniz çiriş otlarını haşlamadan birer pişirimlik olacak şekilde buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabınızın no frost bölümünde 3 ay süre ile saklayabilirsiniz.

Çiriş Otunun Zararları Nelerdir?

Çiriş otunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak idrar söktürücü özelliği yüzünden fazla tüketimi halinde idrara çıkma sayısı artabilir.

Yine de daha önce hiç çiriş otu tüketmediyseniz ve alerjik bir bünyeye sahipseniz ya da ciddi bir rahatsızlığınız varsa çiriş otunu tüketmeden önce  hekiminize danışmanız doğru olacaktır.

Çiriş Otu Fiyatı Nedir? 2022 Yılında Fiyatı Nedir?

Çiriş otu şu an semt pazarlarında kilosu 20-25 lira civarından satılmaktadır. Yine de gideceğiniz semt pazarına göre fiyat farklılıkları olabilecektir.

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu