Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Yaz mevsiminin gelişiyle karşılaşılan sorunların başında güneş yanığı gelmektedir.Uzun süre ve bilinçsizce güneş ışınlarına maruz kalmak kızarıklığa, cilt kuruluğuna, çil oluşumuna, deride erken yaşlanma bulgularına ve cilt kanserine sebep olabilir.
Özellikle açık tenli kişilerin koyu tenli kişilere göre güneş yanığı riski daha fazladır. Koyu tenli kişiler güneş ışığını yanık olmadan da tolere edebilirler. Fakat yine de koyu tenli kişiler de UV ışınlarına çok fazla maruz kalırsa güneş yanığıyla karşılaşabilir.
Güneş ışık kaynağı ve D vitamini kaynağımızdır. Bu sebeple, UV ışınlarına uzun süre maruz kalmadan, güneş ışığından yararlanmayı hedeflemelisiniz.
Güneş Yanığı Belirtileri
Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak cildinizde önemli sorunlara sebep olabilir. Güneşe çıkmadan yarım saat önce mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Güneşin etkisini en çok gösterdiği saatlerde güneşe uzun süre maruz kalırsanız aşağıda sıralayacağımız belirtilerle karşılaşabilirsiniz.
- Kızarıklık
- Ağrı
- Şişme
- Hassasiyet
- Kaşıntı
- Baş ağrısı
- Aşırı sıcak ve gergin deri
- Titreme
- İçi su dolu kabarcıklar(ikinci derece güneş yanığı)
Bu belirtiler genellikle güneşe maruz kaldıktan iki yada üç saat sonra başlar. Gün içerisinde şikayetler gittikçe artış gösterir. Mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
- Güneş yanıklarında en pratik tedavi yöntemi ılık su ile duş almaktır.Ya da küveti ılık su ile doldurup içinde dinlenebilirsiniz.
- Güneş yanıklarına aloe vera jeli uygulayabilirsiniz.
- İçi ılık su dolu küvete iki bardak doğal elma sirkesi ekleyip 15 dakika su içinde dinlenin. Elma sirkesi vücudunuzdaki yanmayı azaltır.
- Güneş yanığına maruz kaldığınızda mutlaka bol su tüketmelisiniz.
- Bir poşete buz doldurup yanık bölgelerde gezdirip acısını azaltabilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında sahilde deniz kıyısında maruz kalınan güneş yanıkları ciddi ölçüde sorun teşkil etmektedir. Güneş yanığından kurtulmak için, mutlaka güneş koruyucu kullanmalı, yanık durumunda doktora başvurmalısınız. Bunun yanı sıra güneş yanığına doğal yöntemler de uygulayabilir, evde güneş yanıklarına bitkisel çözüm bulabilirsiniz. Bu yazımızda, güneş yanığına ne iyi gelir? güneş yanığına en etkili çözüm nedir? sorularına cevap bulabilirsiniz. Öncelikle yanık bölgeye uygulanabilecek bitkisel yöntemlerden bahsetmek istiyorum.

Güneş Yanıklarına Bitkisel Çözüm Önerileri
Aloe Vera; Aloe vera jeli güneş yanığına iyi gelen en etkili bitkisel çözümdür. Aloe vera jelinin nemlendirici özelliği sebebiyle cildiniz yumuşayacak ve hızlı iyileşme gösterecektir. Gergin olan yanık bölgede ciddi rahatlama hissedeceksiniz. Aloe vera jeli içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde güneş kızarıklıkları için etkili çözüm sunar. Aynı zamanda ağrı kesici ateş düşürücü etkisi kanıtlanmıştır. Aloe vera jeli antibakteriyel özelliğiyle yanıklarda enfeksiyon riskini azaltır. Kızarıklık ve şişlik oluşumunda da etkilidir.
Zeytinyağı;Güneş yanığı için zeytinyağı uygularken mutlaka yağın içinde bulunan asit oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Güneş yanığına maruz kalındığında cilt hassaslaşır ve gerginleşir.Bu gerginliği azaltmak için zeytin yağı doğal bir çözümdür.Zeytin yağının onarıcı ve besleyici özelliğinden faydalanarak acıyı azaltabilirsiniz. Yanık olan bölgelere bir pamuk yardımıyla sürülebilir.
Yoğurt;Güneş yanıkları için yoğurt kullanmak eskilerden beri bilinen etkili bir yöntemdir. Yoğurt içerisinde sorunlu bölgeyi tedavi edici probiyotik ve enzim barındırır. Yoğurdu yanık bölgeye uygulamadan önce buzlukta 10 dakika bekletip cildinize sürebilirsiniz. Yoğurt cildinizi ferahlatacak ve güneş kızarıklığı ağrısını kısa sürede tedavi edecektir. Yoğurdu cildinize sürdükten sonra 5 dakika bekletip ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Lavanta Yağı; Lavanta yağı yanık için iyi gelen ve yanan bölgede yara oluşmadan hızlı iyileştirici etkiye sahiptir. Güneş yanıkları için sıklıkla tercih edildiği bilinmektedir. Nemlendirici ve ağrı kesici özelliğe sahiptir. Lavanta yağı soğuk halde kullanımı yanma hissini hafifletir.
Salatalık;Salatalık güneş yanığında tercih edilen ve cildi rahatlatan etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidan sayesinde yanık acısını hafifletir, iyileştirir ve tazeler. Güneş yanıkların da kızarıklık ve şişliği engeller. Salatalık cildi ferahlatır ve yanma hissini azaltır. Salatalık suyunu sıkarak soğuk bir şekilde yanan bölgeye uygulamanızda fayda var
Patates; Güneş yanıkları için patates de oldukça etkilidir. Cildi besler ve nemlendirir. Cildi beyazlatma özelliği vardır ve yanık sonrası batma hissini hafifletir. 3-4 adet patatesi rendeleyebilir yada katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu sıkabilirsiniz. Daha sonra elde ettiğiniz patates suyunu herhangi bir sprey şişesine koyup soğuk olarak cildinize püskürtebilirsiniz. Cildinizde kurumasını beklettikten sonra ılık duş almayı unutmayın.
Hindistan Cevizi Yağı; Hindistan cevizi yağı içerisinde bulunan E vitamini sayesinde oluşabilecek iltihabı engeller. Cildi nemlendirerek güneş yanıklarını hızlı bir şekilde iyileştirir. Yanık bölgede oluşabilecek bakteriyel enfeksiyonların önüne geçer. Hindistan cevizi yağını kozmetikçilerde bulmanız mümkündür.
Yanma Sonrası Su Toplaması Nasıl Geçer?

Güneş yanığından sonra cildin su toplaması halinde kesinlikle ellememelisiniz. Eğer mümkünse ve su kabarcıkları çok yoğunsa bir uzman yardımı alarak kabarcıklar içindeki sıvı enjektörle alınmalıdır. Üzerindeki deri tabakasını soymamalısınız. Çünkü bu tabaka alttaki deri için koruyucu özelliğe sahiptir.
Güneş yanıklarının su toplaması durumunda bitkisel olarak ekinezya çayı kullanılabilir. Su toplamış bölgede enfeksiyon riski olduğundan bu bölgeye özen gösterilmelidir.
Güneş Yanığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Güneş ışınlarına maruz kalma sonucu yanık meydana gelirken, güneş yanığı sonrası ciddi kaşıntı olmaktadır. Güneş yanığı sonrası kaşıntı için bitkisel çözüm uygulamak için aloe vera, elma sirkesi ve zeytin yağı kullanmanız yeterlidir.
Aloe vera bitkisinin jeli kan damarlarını sıkıştırarak ağrı ve yanma hissini azaltır. Aloe vera güneş yanığı kaşıntısında etkili bir tedavi yöntemidir.
Elma sirkesi, içinde bulunan vitamin ve mineraller hücre yenilenmesini hızlandırır ve yanık sonrası oluşan tahrişi tedavi eder.Güneş yanığı kaşıntısında elma sirkesi çok etkilidir.
Zeytinyağı;az miktarda yanık bölgeye uygulayıp cildin yağı emmesini bekleyebilirsiniz. Cilt döküntülerine iyi gelir ve cildi nemlendirir. Güneş yanığı kaşıntısına zeytinyağı uygulayarak kaşıntı hissini azaltabilirsiniz.
Güneş Yanığına Bepanthen Plus Krem
Bepanthen merhem ciltteki enfeksiyonları ve bakteri oluşumunu engelleyerek, cilt hücrelerini onaran bir kremdir. Bepanthen güneş yanığına iyi gelir mi? sorusuna sık rastlanıyor. Bepanthen güneş ışınlarından zarar görmüş olan cildi yeniler, yanık acısını hafifletir ve hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır?

Güneş yanıklarını beyazlatmak için, iki adet patatesi rendeleyip içine birkaç damla limon ekleyerek bu karışımı yüzünüze sürün. Yarım saat sonra bol su ile yüzünüzü yıkayın.
Güneş Yanıkları İçin Doğal Ve Etkili Tarif (Şems Arslan ‘dan)
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 çay kaşığı pamuk yağı
- 1 bardak kefir
- 1 tatlı kaşığı sarı kil
Özellikle yaz mevsiminde güneş yanıkları için sarı yada kırmızı kil kullanabilirsiniz. Bu tarifte yumurta sarısı protein içerdiğinden cildi besler. Pamuk yağı ise doğal nemlendiricidir. Kefir yada yoğurt kullanabileceğiniz bu tarifte, cildinizi sakinleştirerek yanıklara iyi geldiğinden acınızı hafifletecektir. Çocuk yada yetişkinlerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Malzemelerin hepsini sırayla karıştırıp herhangi bir sprey kabından yararlanarak yanık bölgeye uygulayabilirsiniz. Her türlü kaşıntı, tahriş, alerji, çatlak için iyi gelen bir maskedir.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? yazımızı beğendiyseniz Ev Yapımı Doğal Güneş Bakım Ürünleri yazımızı da beğenebilirsiniz.