Tırnak Bakımı

Tırnak Batması Nedir? Neden Olur? Tırnak Batmasına Bitkisel Çözüm

Pek çok kişide görülen tırnak batması farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ağrılı, acılı ve iltihaplı olabilir. Özellikle tırnak uzadığında ayakkabı içinde çok büyük acı veren bu durumdan evde bazı yöntemler sayesinde kurtulabilirsiniz.

Tırnak batması; yanlış ayakkabı seçimi, yanlış tırnak kesme ve mantar gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumdan kurtulmak için bitkisel yöntemlere başvurulabilir. İleri boyuttaki tırnak batmaları için ise bazı operasyonlar gerekebilir.

Bu yazımızda doğru tırnak bakımı, tırnak batması neden olur? Ne iyi gelir? Gibi tüm merak edilen konuları ele alacağız. Siz de yazımızı okuyarak tırnaklarınıza doğru bakımı uygulayabilir ve bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz. İşte tırnak batması ile ilgili tüm detaylar…

Tırnak Batması Nedir?

Daha çok yanlış tırnak kesimine bağlı olarak tırnağın bir kısmının içten, deri altına doğru kıvrılarak büyümesidir. Tırnak batmasında tırnak sivri bir şekilde deriye girer, ilk zamanlarda fark edilmese de tırnak büyüdükçe çok büyük acı verir.

Eğer bir an önce önem alınmaz ise tırnak içeride apseye ve iltihaplanmaya neden olur. Baş parmağında daha çok görülen tırnak batması için evde uygulanabilecek adımları takip etmeli ve doğru teknikler ile tırnak kesimi yapılmalıdır.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Ağrılı ve acılı bir ayak problemi olan tırnak batması belirtileri ise;

  • Uzun süre ayakta kalamama, ayakta beklemek tırnak batması yaşanan bölgede acıya neden olur,
  • Tırnak batması yaşanan alanda kırmızı, mor ve iltihaplı bir görünüm oluşur. Eğer bir an önce önlem alınmazsa zamanla şişlikler meydana gelebilir.
  • Gün içinde tırnak batması olan bölgede sızı ve ağrı oluşur.
  • Deri altından iltihaplı sarı su gelir.

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batması başlangıcı görüldüğü anda bazı önlemler alınmalıdır. Öncelikle tırnak batması nedenleri bilinmeli ve bu yönde yapılan yanlışlar tespit edilerek tırnak batmalarının önüne geçilmelidir. Tırnak batması nedenleri ise;

 

Kalitesiz ve dar ayakkabı seçimi; bazı ayakkabılar oldukça sert olur. Bu ayakkabılar içinde uzayan tırnak geri kıvrılarak içeride büyümeye devam eder. Bu nedenle ayakkabı seçiminde seçici olarak daha rahat ve kaliteli ayakkabılar tercih edilmelidir. Özellikle yüksek topuklu ayakkabılar, sivri burun ayakkabılar ve ucu sert olan ayakkabılardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu tür ayakkabılar hem tırnak batmasına neden olur hem de tırnaklarda şekil bozukluklarına neden olur.

Özensiz ve yanlış tırnak kesme işlemi; tırnak batmalarının en büyük nedenleri arasında yanlış ve özensiz kesilen tırnaklar gelir. Öncelikle doğru tırnak kesme teknikleri bilinmeli ve bu yönde tırnak bakımlarına devam edilmelidir. Tırnakları yuvarlak ve çok kökten kesmek yerine, düz ve biraz uzun tutarak kesim yapılmalıdır. Böylece tırnak batmalarının önüne geçilmiş olur.

Yanlış pedikür işlemleri; tırnak batmasının nedenlerinden bir tanesi de yanlış ve özensiz yapılan pedikür işlemleridir.

Yaralanmalar ve çarpmalar;  gerek ev kazalarında gerekse iş yerlerinde yaşanan tırnak çarpmaları da tırnak batmalarının en büyük sebeplerinden biridir. Ayakla oynan oyunlar ve diğer spor dalındaki kişilerin bu duruma ekstra özen göstermesi gerekir.

Tırnak mantarı; tırnak mantarı tırnaklarda sertleşme ve şekil bozukluğuna neden olur. Tırnak batmalarının yaşanmasındaki sebeplerden biri de mantar enfeksiyonudur. Bu nedenle ayak bakımına ve temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

Tüm bunların dışında tırnak batmasının bir diğer sebeplerinden biri de genetik faktörlerdir. Eğer genetik yatkınlığınız varsa tırnak kesiminden tırnak bakımına kadar her alanda özenli olmanız gerekir.

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Tırnak batması başlangıcında hemen evde küçük yöntemlerle ve bitkisel yöntemlerle önlem alınması gerekir. İlerleyen evrelerde bu durum çeşitli iltihaplanmalara ve ateşe neden olacağı için tırnak çektirmek gerekebilir. Tırnak batmasına ne iyi gelir? diye sorulduğunda ise;

  • Tırnak batması başlangıcı olan dönemde ayakların gün içinde 3 – 4 kez ılık suda bekletilmesi gerekir.
  • Ayak temizliğine ve tırnak temizliğine özen gösterilmesi gerekir. Yatmadan önce mutlaka ayakların sabunlu su ile yıkanması ve kurulanmasında fayda vardır.
  • Eğer ayakkabı içinde ayaklarınız terleyip nemleniyor ise, bunun için pamuklu çorap ve hava alan ayakkabı tercih edilmeli.
  • Tırnak batması yaşandığı dönem yaz ayları ise burnu açık ayakkabılar tercih edilmelidir. Eğer kış aylarında bu tür sorunlar yaşanıyorsa topuksuz ve burnu sıkmayan ayakkabıların tercih edilmesi doğru olacaktır.
  • Tırnak batması iltihap olan bölgede önce iltihabın giderilmesi daha sonra batık olan tırnağın deri altından çıkarılması gerekir.

Eğer tırnak batması başlamış ve ilerlemişse evde yapılacak uygulama;

  • Öncelikle ayakların karbonatlı, beyaz sirkeli ve ılık bir suda yaklaşık 30 dakika bekletilmesi gerekir. Böylece deri ve tırnaklar yumuşayacaktır.
  • Daha sonra batmanın yaşandığı deri hafifçe kaldırılarak içindeki tırnak dışarıya çıkarılır. (işlem acı verebilir fakat bu en önemli detaydır)
  • Tırnağı kaldırdığınız bölgeye kuru pamuk yerleştirin.
  • Eğer tırnak çok uzunsa biraz kesebilirsiniz.
  • Her gün bu pamuğu değiştirerek daha steril olmasını sağlamanızda fayda vardır.
  • 3 – 7 gün boyunca bu işlemi düzenli olarak uygulayın. Bu uygulama sonunda tırnak batması problemi tamamen ortadan kalkacaktır. Ancak hala sorun çözülmemişse doktora gitmenizde fayda vardır.

Tırnak Batması İltihabı Kurutmak Nasıl Olmalı?

Tırnak batmasında yaşanan sorunlardan biri bölgede iltihabın oluşmasıdır. Bu nedenle Tırnak batması iltihabı kurutmak için iltihabın yaşandığı bölgeyi elma sirkesi ile silebilirsiniz. Elma sirkesi içerisinde barındırdığı antiseptik özelliği sayesinde iltihabı kurutacaktır.

Tırnak Batması İçin Bitkisel Çözüm

Tırnak Batması İçin Soğan Lapası

Soğan antifungal özelliği sayesinde tırnak batmasında kullanılan bitkilerden biridir. Bir miktar soğanı alıp tırnak batması yaşadığınız bölgeye sarın böylece tırnak batması kısa zamanda son bulacaktır.

Tırnak Batmasında Epsom Tuzu Kullanımı

Epsom tuzu ile sert tırnağı ve deriyi yumuşatarak tırnak batması tedavisini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bir avuç Epsom tuzunu ılık su ile karıştırın,
  • Bu karşım içinde ayaklarınızı 15 -20 dakika bekletin,
  • Yumuşayan tırnağınızı kesip batmış tırnaktan kurtulabilirsiniz.

Tırnak Batmalarına Çay Ağacı Yağı İle Son Verin

İçinde antiseptik barındıran çay ağacı yağı iltihaplı tırnak batmaları için birebir tedavi edici yönteme sahiptir.

  • Birere kaşık yemek yağı ve Hindistan cevizi yağı içerisine 2 – 3 damla kadar çay ağacı yağı ekleyin,
  • Tırnak batması yaşanan bölgeye nazikçe uygulayıp temiz bir bez ile sarın,
  • Tırnak batması geçene kadar aynı işlemi her gün yapmalısınız.
  • Eğer çay ağacı yağı yok ise lavanta yağı ya da kekik yağı da kullanabilirsiniz.

Tırnak Batması İçin Hangi Antibiyotik Krem Kullanılır?

Tırnak batması için antibiyotik krem kullanılabilir. Burada doktorunuzun önereceği kremleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Tırnak batmasında kullanılan kremler ise;

  • Fucidin antibiyotik krem,
  • Bactrobran krem,
  • Dextrocin,
  • Bacoderm,
  • Stafine cort antibiyotik,
  • Balaban pomad

Bu kremler iltihaplı ve ateşli tırnak batmasında kullanılabilir.

 

Tırnak Batması İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak batması için hangi bölüme gidilir? denildiğinde ortopedi doktoruna gidilmesi gerekir.

Tırnak Batması Ameliyatı

Tırnak batmaları ileri dönemlerde cerrahi bir işlem gerektirebilir. Tırnak batması ameliyatında tırnak bölgesel anestezi ile çekilir. İşlem kısa sürer ve acısı yok denecek kadar azdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu