Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Varis Nedir? Nasıl Geçer? Varise Bitkisel Çözüm

07.09.2019
0
2.485
Varis Nedir? Nasıl Geçer? Varise Bitkisel Çözüm

Varis; bacaklarda örümcek ağı görünümünde olan bir tür damar şişkinliği sorunudur. Varis, estetik anlamda göze hoş görünmediği gibi bacaklarda ağrı ve acıya da neden olur. Pek çok kadının ortak problemleri arasında yer alan varis, belirtilerinin görüldüğü ilk andan itibaren hemen tedavi süreci başlatılmalıdır. İhmal edilen varis sorunları ilerleyen yaşlarda kişileri daha fazla rahatsız ederek çoğalacaktır.

Genelde ayakta çok fazla ayakta durmaktan dolayı meydana gelen, Varis nedir? Varis nasıl geçer? Varis nasıl oluşur? Varise bitkisel çözüm nelerdir? gibi tüm sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilir, siz de evde varis tedavisi uygulayabilirsiniz.

Varisin Oluşma Sebepleri

Varis diye adlandırılan hastalık toplar damarlarda meydana gelir. Toplar damarlarda şişkinlikler ile kendini gösterir.

Geceleri kramp ve ağrı ile kişilere büyük rahatsızlıklar verebilir. İlk etapta hafif olarak kendini belli eden varis ilerleyen dönemlerde yürümede güçlük ve ağrı ile iyice kendini gösterir.

Toplar damarlardaki kapakçıklar işlevini yitirdiğinde kirli kan damar içinde yürüyemez ve geri döner bu durumda da kanlar damar içinde birikerek çoğalır.

Özellikle gün boyu ayakta çalışan ve hiç yerinden kalkmayan kişilerde daha fazla görülür.

Varisin oluşmasındaki bir diğer etmen ise; kılcal damarladır. Kılcal damar çatlaması yaşayan kimlerde ileri dönemde varis görülebilir. Bu nedenle kılcal damar çatlamalarını hafife almamanız önerilir.

 

Varis Belirtileri Nelerdir?

Varisler ilk olarak ufak ufak kendini belli eder. İlk zamanlarda sadece estetik manada kişileri rahatsız etse de, ilerleyen dönemlerde ağrı ve diğer sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Kişilerde ilk evre kılcal damar varisleri ile başlayıp tedavi edilmediğinde çapı 15 mm ye kadar çıkabilir. Varis belirtileri ise;

  • Damarların deri üzerinden görülmesi,
  • Varis oluştuğu bölgede kaşıntılara neden olur,
  • Bölgesel şişliklerle kendini gösterir,
  • Ayakta kalamama aşırı ağır,
  • Kılcal damarlarda gerilme hissi, yanma ve sızı ile kendini belli eder,
  • İlerleyen dönemlerde cilt rengini koyulaştırır ve deriyi sertleştirir,
  • Geceleri ani kramplar ile kendini gösterir,

Varis Çeşitleri

Aslında varis tek bir tip gibi görünse de üç tip varis çeşidi vardır. Bunlara bakacak olursak;

Büyük Varis; Büyük çaplı varis türü deri üzerinden hatta çorap üzerinden bile kendini gösteren varislerdir. Damarlar büyük, şişkin ve mor bir görünüme sahiptir. Yaklaşık olarak 4 ila 15 mm çapları arasında büyüklükleri değişir.

Orta Varis; Çapı 2 ila 4 mm arasında değişen varis türüdür. Rengi yeşil olarak bacaklarda kendini gösterir.

Kılcal Damar Varisleri; 1 ila 2 mm çapa sahiptir. Deride şişkinlik ve çıkıntı sorunu yoktur. Genelde örümcek ağına benzer ve renkleri mor, kırmızı ve yeşildir.

Varis Tedavisi Bitkisel Çözüm Önerileri

Gotu kola bitkisi ile varis tedavisi; hafıza güçlendiren, depresyona iyi geldiği bilinen, ameliyat yaralarını ve ödemi iyileştiren bitkiyi kullanarak aynı zamanda da varislerinizi tedavi edebilirsiniz. Kan akışını düzene sokarak varisli bölgelerin kısa sürede iyileşmesini sağlar.

Üzüm çekirdeği ile varis tedavisi; en az üzüm meyvesi kadar sağlık deposu olan üzüm çekirdeği sayesinde varisli bölgelerden kurtulabilirsiniz. Yine üzüm çekirdeği yağı ile masaj yapmak da varis ağrı ve acılarını hafifletecektir.

Varis için yaban mersini; tam bir antioksidan kaynağı olan yaban mersini damarlardaki kirli kanı temizler. Damar içinde ödem oluşumunun önüne geçerek varislerin azalmasını sağlar.

Varis için at kestanesi; at kestanesi pek çok cilt hastalığına iyi gelen nadir bitkiler arasında yer alır. Özellikle ileri derecedeki varislerin tedavisinde kullanılmalıdır.

 

Evde Varis Tedavisi

Varis ilk etapta önlem alınmazsa ve tedavi edilmezse büyüyecek ve daha kötü sağlık sorunlarına neden olacaktır. Bunun için varis ilk görüldüğü andan itibaren hemen tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Özellikle evde varis tedavisi için yapılması gerekenler ise;

  • Bitkisel çaylar,
  • Bitki özlerinin yağları (çörek otu yağı gibi)
  • At kestanesi merhemi,
  • Soğuk uygulama,
  • Ayakkabı seçimi,
  • Yürüyüş gibi etmenlerle önlem alınmalıdır.

Limonla Varis Tedavisi

Varis hastalığı günümüzün en büyük problemleri arasında yer alır. Dal şeklinde görülen varisler yeşil, mor ve kırmızı görüntüleri ile bacaktaki estetiği ciddi manada bozar. Uzamanlar ise limonla varis tedavisi için araştırma yapmış ve limonun varis tedavisi üzerindeki etkilerini kanıtlamıştır. Limon suyu ile varis tedavisi nasıl yapılır?

  • Bir limon sıkılır,
  • Avuç içine alınan limon suyu bacakların alt kısımlarından başlanarak üst kısımlarına doğru yavaşça sürülür,
  • Limon suyunu bacakları acıtmayacak ve yormayacak şekilde sürülmesi önemlidir.
  • Her gün yapılacak bu uygulama sonrasında varislerde gözle görülür derecede azalmalar olacaktır.

Varis Ağrısına Evde Çözüm

Pek çok kişi varisin varlığını gündüzleri hissetmez. Fakat geceleri varisler ani kramplar ve ağrılar ile kendini gösterir. Bu gibi durumlarda Varis ağrısına evde çözüm olarak;  buz uygulaması ve soğuk su uygulaması yapılmalıdır. Yine kantaron yağı ve limon suyu ile varis ağrıları durdurulabilir. Eğer varisler aşırı derecede görünür hale gelmişse bunun için mutlaka uzaman hekim desteği alınmalıdır.

Varis Morlukları Nasıl Geçer?

Varis; beraberinde morlukları ve kızarık görüntüleri de getirir. Pek çok kişi için görsel açıdan rahatsız edici olan varis morlukları evde yapılabilecek birkaç uygulama ile en aza indirilebilir. Bunun için soğuk su ile masaj yapmak ve ayakları dinlendirmek gerekir. Varis morlukları nasıl geçer? denildiğinde çörek otu yağının kullanımı iyi gelecektir.

  • İlk olarak bacaklar soğuk suda masaj yapılarak dinlendirilir,
  • Daha sonra yüksek bir yastık ile bacaklar havaya kaldırılır. (böylece kan akışı hızlandırılır)
  • Son olarak çörek otu yağı ile masaj yapılır.
  • Eğer doktorunuz varis çorabı kullanmanızı önermişse burada varis çorabı giyilmelidir.

 

Kılcal Varis Tedavi Yöntemleri

Varis ilk olarak kılcal varis şeklinde kendini gösterir. Burada kılcal varis nasıl geçer? sorusu dikkate alınarak ilk önlemlerin alınması şarttır. Varis için yapılacaklar ise;

  • Çok sıcak yerlerde bulunmamak gerekir. Sıcakta varisler daha da büyüyerek genişler, sauna, hamam, sıcak duş gibi yerlerden uzak durmak varisin ilerlemesini önleyecektir.
  • Kılcal damar varislerinde soğuk su ile masaj yapmak varis ağrılarını ve varisin ilerlemesini durduracaktır. Bu nedenle gün içinde soğuk uygulamak damarların genişlemesine yol açacağı için soğuk uygulanmalıdır.
  • Varisin ortaya çıkmasındaki en büyük etmen sabit durmak, ayakta çok beklemek ve gün içinde çok oturmaktır. Varise maruz kalmamak adına gün içinde yürüyüşler yapılmalı ve bacaklar ufak hareketlerle canlandırılmalıdır.
  • Kilo sorunu olan kimselerde varis daha çok görülür. Bu nedenle düzenli beslenme ve kilo vermek varis tedavisinde önemlidir.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkla damar tıkanıklığına yol açar. Tıkanan damarlarda da varisler ortaya çıkar. Kesinlikle sigara ve alkolden uzak durulması gerekir.
  • Ayakkabıların doğru seçilmesi gerekir. Özellikle yüksek topuklu ayakkabılar yerine daha az topuklu ya da topuksuz rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Eğer varisler giderek çoğalıyorsa burada varis çorabı giyilmesi uygun olacaktır. Doktorunuzun tavsiyesi ile varis çorabı kullanabilirsiniz.

Varis Tedavisi

Eğer varisler ilerlemişse bunun için doktordan lazer tedavisi almak gerekir. Gelişen teknoloji ile varisler artık lazerle tedavi edilebiliyor. Fakat gerekli ilaç kullanımına devam edilmediğinde ve gerekli bakımların yapılmadığında varisler tekrar ortaya çıkabilir. Özellikle varise genetik yatkınlığı olan kimselerin ekstra dikkat etmesi gerekir. Varis tedavisi kısa sürede gerçekleşebilir. Fakat varisler bacakların tamamını kaplamışsa tedavi süreci uzayabilir.

Varis İçin Hangi Doktora Gidilir?

Varis ilk etapta önemsenmeyen hastalıkların başında gelir. Fakat kesinlikle önemsenmesi gerekir. Varis için hangi doktora gidilir? Diye sorulduğunda ise; hastaların kalp damar cerrahisi polikliniklerinden randevu almaları gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.