Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Pitaya (Ejder Meyvesi) Faydaları

07.09.2018
0
1.290
Pitaya (Ejder Meyvesi) Faydaları

Ejder meyvesi olarak bilinen Pitaya bitkisini son zamanlarda sıklıkla duymaktayız. Pembe renkte ve biraz kalın kabuğa sahip olan pitaya, tıpkı kivi gibi içerisinde siyah minik çekirdekler saklamakta. Kaktüsgiller ailesinden olan bu meyvenin anavatanı Vietnam’dır. Fakat, Güney Amerika, Meksika, Filipinler, Tayland, Malezya, Endonezya, Tayvan ve Orta Amerika’da da üretimi yapılmaktadır.

Son dönemde ülkemizdeki çiftçilerin ve birçok kişinin dikkatini çeken Ejder Meyvesi, birçok soruyu akıllara getirmekte. Ejder meyvesi tadı neye benzer? Ejder meyvesi nasıl soyulur? Ejder meyvesi nasıl meyve verir? Ejder meyvesi yararları nelerdir? oldukça merak edilmekte. Bu makalemiz de ejder meyvesi hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Nedir?

Ejder Meyvesi (Pitaya) Nedir?

 

Ejder meyvesi, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin tatlı pitaya olarak adlandırılan meyvesidir. Pembe kalın kabuklu, iç kısmı beyaz yada kırmızı renkte, çörek otuna benzeyen minik çekirdekler içeren bu meyve, pithaya, çilek armudu, kaktüs meyvesi olarak da anılmakta. Ejder meyvesi tropikal bir meyve olup, narenciye üretiminde, ülkemizde de üretimi tercih edilmektedir.

Net ağırlığı 300 gramdan başlayıp 1 kiloya kadar ulaşan bu meyvenin tanesi, 10 lirayla 15 lira arası satışa sunuluyor. Besin değeri yüksek, kalorisi düşük olan ejder meyvesinin iç kısmı çiğ olarak yenilir ve lezzetli bir tadı vardır. Sadece geceleri çiçek açar ve şeklinden dolayı ay çiçeği veya gecenin kraliçesi olarak anılır. Ejder meyvesi bitkisi bahçe çiçeği olarak dışarıda, salon çiçeği olarak da evde yetiştirmeniz mümkün.

Ejder Meyvesi Faydaları

Hayatımıza yeni giriş yapan ve oldukça merak uyandıran ejder meyvesi, sağlığımız için çok yararlı olan bir meyvedir. Pitayalar tam bir C vitamini deposu olmasının yanı sıra, aynı zamanda mineral ve lif bakımından da zengindir. Ejder meyvesi besin değeri yüksek olması sebebiyle bir çok hastalığa karşı koruyucu bir kalkan oluşturmaktadır. Gelelim sağlığımıza olan faydalarına…

  • Ejder meyvesi içerdiği kalsiyum sayesinde iskelet sistemi, kemik ve diş sağlığı bakımından fayda sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı savaşır.
  • Ejder meyvesi kan basıncını düzenler ve yüksek tansiyonu önler.
  • Yüksek oranda likopen içermesi sebebiyle, kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
  • Bol lifli ve düşük kaloriye sahiptir. Zayıflamayı destekler.
  • Pitaya bol miktarda C vitamini, potasyum, magnezyum ve kalsiyum içermektedir.
  • Ejder meyvesi içerdiği potasyum sayesinde göz sağlığını korur ve göz kuruluğunu giderir.
  • Ejder meyvesi afrodizyak etkisiyle cinsel gücü arttırır.
  • Tip2 diyabet hastalarının gönül rahatlığıyla tercih edebilecekleri bir meyve türüdür.
  • Pitaya vücudun nem dengesini korumaktadır.
  • Ejder meyvesi tohumu, çoklu doymamış yağ asidi (omega3- omega6 )bakımından oldukça zengindir.
  • Yüksek orandaki C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan özelliği bulunmaktadır.
  • Ejder meyvesi vücudu mantar ve bakterilere karşı korur.

Ejder Meyvesi Suyu

Ejder Meyvesi Suyu Smoothie Tarifi

  • 1 adet ejder meyvesi
  • 1 fincan ahududu
  • Yarım fincan böğürtlen
  • 1 fincan çilek
  • 1 bardak yoğurt
  • Bir kaç damla limon suyu
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil
  • 1 fincan süt

Hazırlanışı;

Öncelikle tüm fresh meyveleri blenderdan geçirin. Daha sonra içerisine yoğurt ve sütü ekleyin. İyi bir kıvam için sıvı oranını kontrollü ayarlamalısınız. Özellikle diyet yapanlar için besin değeri yüksek güzel bir ara öğün alternatifidir.

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Ejder meyvesi güneşi seven fakat fazla suyu sevmeyen bir bitkidir. Gayet yavaş büyür yaşlandıkça büyümesi hızlanır. Boğumlardan ejder meyvesi fidesi elde edebilirsiniz. Sıfır derecenin altındaki sıcaklıkta yetiştirmeniz mümkün değildir. Ejder meyvesi ağacı 5 yıldan önce meyve vermez.

Ejder Meyvesi Nasıl Yetişir?

Ejder meyvesi yetiştirmek için öncelikle oda sıcaklığında (20-25 derecede) çimlendirmelisiniz. Tohumları 4 saat kadar suyun içerisinde beklettikten sonra, üzeri toprakla kapanacak şekilde 2 santim kadar örtün ve sulayın. Fideler 2-3 cm olduktan sonra toprağa ekin. Ejder meyvesi bakımı oldukça özen isteyen bir iştir.

Ejder Meyvesi Nerede Yetiştirilir?

Ejder meyvesinin anavatanı Vietnamdır. Ayrıca Güney Amerika, Meksika, Filipinler, Tayland, Malezya, Endonezya, Tayvan ve Orta Amerika’da yetiştirilmektedir.

Ejder Meyvesi Türkiye’de Yetişir mi?

Ejder meyvesi ülkemizde alternatif tarım kapsamında oluşturulan seralarda, Antalya, Mersin, Muğla, İzmir ve Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Bundan sonra ejder meyvesini iç pazarda görmemiz mümkün. Ayrıca çiftçilerin, ejder meyvesini yetiştirirken kesinlikle kimyasal gübre ve ilaç kullanmadıklarını da belirtmek isterim.

 Ejder Meyvesi Nerede Satılır?

Ejder meyvesi nereden alınır? sorusu sıklıkla karşımıza çıkmakta. Ejder meyvesi artık Türkiye’de de üretildiğinden yavaş yavaş iç pazarda yerini almakta. Fakat bir çok internet sitesinde ejder meyvesi satışı yapılmaktadır.

Ejder Meyvesi Nelere İyi Gelir?

Ejder meyvesi tam bir C vitamini deposudur, bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar. Enfeksiyonlara ve bakterilere karşı koruma sağlar. Ayrıca kalp damar sağlığını korumakta, kemikleri güçlendirmekte ve göz sağlığını korumada oldukça etkilidir. Yüksek oranda antioksidan içerir, vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcıdır.

Ejder Meyvesi Faydaları

Ejder Meyvesi Hakkındaki Yorumlar

  • Surprizlerle dolu deli meyve. Kabuğu, içi, renkleri her şeyiyle insanı şaşırtmak için özel olarak yetiştirilmiş gibi. Bir meyve hem siyah beyaz hem pembe olup hem de bu kadar tatlı nasıl olabiliyor acaba.
  • İçi kiviye benziyor, küçük tohumları var ama rengi değişik. Zamanında Türkiy’de satışa sunulsa herhalde kabuğuyla beraber yanar dönerli meyve tabaklarının vazgeçilmezi olurdu.
  • Kaktüs görünümlü bodur bir ağaçta yetişen, hem adı hem de görüntüsü ile çok şekilli ve karizmatik bir meyve. İçi beyaz olan ancak sıcakta serinlemeye yarar, hatta kereviz gibi yerken çok daha fazla enerji harcatıyor bile olabilir. İçi kırmızı olan ise candır. Aromaysa aroma, lezzetse lezzet. Beyazını yerken de kabuğunun iç kısmındaki kırmızı kısımı da dahil edecek şekilde kesmek lazım, oraları tatlı oluyor genelde.
  • Hiç tatmamış biri görünce nasıl bir tat acaba ki diye merak edebilir. Görüntüsü ve tadı çok çelişen tropik bir meyve. Diğer meyveler gibi sürekli evde bulunması gerekir mi, hayır!

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.