Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Biberiye Çayının Faydaları

04.12.2018
0
1.649
Biberiye Çayının Faydaları

Çam ağacına benzerliği ve eşsiz kokusuyla Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan biberiye, her mevsim bulunabilen bir bitkidir. Yaprak dökmeyen bu bitki, özellikle et ve balık yemeklerinde tercih edilmekte. İçerdiği kalsiyum, demir, fosfor açısından zengin mineraller ve yüksek besin değerine sahip olan biberiye, çay olarak keyifle içilirken, bir çok hastalığa da şifa kaynağı olmaktadır. Peki, biberiye çayı hangi hastalıklara iyi gelir? biberiye çayının yan etkileri var mı? biberiye çayı ne sıklıkla içilmeli? biberiye hakkında bilmek istedikleriniz yazımızın devamında…

Biberiye Çayı Neye İyi Gelir?

Görüntüsü tıpkı bir çalıyı andıran biberiye “Labiatae” ailesinden gelir. Kurutulmuş yaprakları demlenerek bitki çayı olarak tüketildiğinde, hazımsızlık ve kabızlık başta olmak üzere bir çok hastalığa şifa kaynağıdır. Geçmişten günümüze tıbbi amaçlı kullanılmasının yanı sıra, kozmetik alanda da tercih edilmektedir. Güçlü bir antioksidan olması sebebiyle vücutta biriken toksinlerin  atılmasını kolaylaştırır.

Hafızayı güçlendirme amacıyla sıklıkla kullanılıyor olması nedeniyle, bir çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Biberiye çayı, kan dolaşımını hızlandırıcı etkisiyle kalp ve damar hastalıkları riskini de azalttığı bilinmektedir. Ayrıca biberiye çayının, lösemi ve meme kanseri üzerinde de önemli oranda iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

Biberiye Çayı Ne İşe Yarar

Biberiye çayı ne işe yarar? merak ediyorsanız, biberiyenin sağlığa yararları arasında, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve astım hastalığında belirtileri hafifletmesi de yer almaktadır. Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı zihinsel problemlere ve alzheimer hastalığına yakalanma riskini de azaltmaktadır. Adet döneminde yaşanan krampları azaltan ve adet söktürücü bitkiler arasında yerini alan biberiye çayının faydalarını, maddeler halinde sıraladık.

Biberiye Çayının Faydaları

  • Biberiye çayı karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Kan dolaşımını hızlandıran biberiye çayı selülit oluşumunu engeller.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi üstlenir.
  • Ağız sağlığını korur, diş ve diş eti hastalıkları tedavisinde yardımcı olur.
  • Beyin sağlığına iyi gelir, hafızayı güçlendirir, algılama gücünü arttırmaktadır.
  • Biberiye çayı gribe iyi gelir, öksürüğü azaltır. Soğuk algınlığında ve bademcik iltihabında iyileştirici özelliktedir.
  • Enfeksiyona bağlı sinüzit probleminin tedavisine destek olur.
  • Biberiye çayı yemekten sonra içildiğinde, şişkinliği ve mide ekşimesini engeller.
  • Biberiye çayı biriken toksinlerin idrar yoluyla atılmasını sağlar.
  • Biberiye çayı hemoroid, kabızlık ve ödem gibi rahatsızlıklarda kişiyi rahatlatır.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak kalp damar sağlığını korur.
  • Biberiye çayı, baş ağrısı tedavisine ve migrenin şiddetini hafifletmeye yardımcı olur.
  • Astım gibi solunum sorunlarının tedavisinde tercih edilmektedir.
  • Biberiye çayı antidepresan görevi görür, kişiyi rahatlatır, stresi azaltmaya yardımcı olur.
  • Biberiye çayı kan şekeri seviyesini ve kolesterolü kontrol etmede kullanılır.
  • Biberiye çayı saç derisinde kan dolaşımını arttırır ve saçların daha hızlı uzamasını sağlar.
  • Biberiye çayı regl dönemi ağrılarını azaltır ve adet söktürücü özelliktedir.
  • Romatizmaya iyi gelir, kas ağrılarını ve spazmları rahatlatmak amacıyla kullanılır.
  • Taze demlenerek tüketilen biberiye çayı, boy uzamasına katkı sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını kolaylaştırır.
  • Biberiye çayı östrojen oluşumunu hızlandırır.
  • Böbrek taşı tedavisinde etkilidir, böbrek iltihabının, ağrılarının ve idrar yolu enfeksiyonunun  tedavisine yardımcı olur.
  • Biberiye afrodizyak etkisiyle cinsel yaşamı güçlendirir.

Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?

Biberiye çayı tüketirken her defasında taze olarak demlenmelidir. Biberiye çayı hazırlarken 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı biberiye bitkisi ilave edin. 5-10 dakika demlenmeye bırakın ve ılık olarak tüketin. İsteğe bağlı olarak içine bir miktar bal ilave edebilirsiniz. Biberiye çayı günlük tüketim miktarı 2 fincanı geçmemelidir. Fazla tüketimi bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir.

Biberiye çayını zencefil ve bal ile de tüketebilirsiniz. Kaynamış suyu bir fincana alıp içine 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye ve küçük bir miktar taze zencefil ilave edip, 10 dakika bekletin. Daha sonra süzüp  bal ilave edin, isteğe bağlı olarak taze limon suyu da ekleyebilirsiniz.

Biberiye Çayı Zayıflatır mı?

Biberiye çayı diyet yaparken tüketilebilecek en ideal bitki çaylarından biridir. Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını kolaylaştırır, hızlı ve bölgesel zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Biberiye çayını tüketerek A, C, D, K, E vitaminlerini ve de B1, B2, B6, B12 vitaminlerini de vücudunuza almış olacaksınız. Böylece diyet süresince ihtiyacınız olan vitaminleri karşılayarak, yorgun ve halsiz hissetmeyeceksiniz.

Biberiye çayı sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Yemeklerden sonra içildiğinde, şişkinlik, mide ekşimesi, kabızlık gibi sorunlar yaşanmaz. Ayrıca vücutta biriken toksinlerin idrar yoluyla atılmasını ve metabolizmanın iki kat daha fazla çalışmasını sağlar. Detoks etkisi olan biberiye çayı 2 hafta boyunca düzenli kullanıldığında sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi kolaylaştırır.

Biberiye Çayının Zararları

Biberiye çayı bazı yan etkileri olan bir çaydır. Örneğin emziren annelerin tüketmesi önerilmez. Ayrıca, düşük tehlikesi yapabileceğinden, gebelik süresince tüketilmemelidir. Fazla tüketildiğinde mide bulantısı yapabilir. Eğer alerjik bir yapıya sahipseniz, biberiye çayı tercih etmeniz doğru olmayacaktır.

Biberiye

Biberiyenin kan basıncını arttırıcı özelliği olması sebebiyle, yüksek tansiyon hastalarının da tüketmesi önerilmemektedir.  Epilepsi hastaları ve mide ülseri, gastrit, reflü gibi şikayetleri olanların kullanmaları uygun değildir. Bazı ilaçlarla etkileşim göstereceğinden, düzenli olarak ilaç kullananlar biberiye çayı içmemelidir.

Biberiye Çayı Yağ Yakar mı?

Biberiye çayı düzenli tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını kolaylaştırır. Diyet yaparken tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar, daha enerjik olmanıza yardımcı olur. Uzun süre tokluk hissi verdiğinden kilo vermenize yardımcı olur.

Biberiye Çayı Demir Eksikliğine İyi Gelir mi?

Biberiye akut demir eksikliği tedavisine yardımcı bir besin olarak tüketilebilir. 2 tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye, günlük demir ihtiyacının %5′ ini karşılar.

Biberiye Çayı Gut Hastalığına İyi Gelir mi?

Bir çeşit romatizmal rahatsızlık olan gut hastalığı, genel olarak erkeklerde görülmektedir. Taze olarak hazırlanıp tüketilen biberiye kürü, gut hastalığının tedavisinde fayda sağlamaktadır.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.