Zerdeçalın Faydaları Ve Kullanımı

Zerdeçal yüzyıllardır yemeklere tat katmak için kullanılan altın renkli şifalı bir bitkidir. Hindsafranı olarak da bilinmekte olan bu bitkinin anavatanı Doğu Hindistan’dır ve ülkemizde yetiştirilmez. Yüksek besin değeriyle insan sağlığına katkı sunmakta ve bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.
Cilt sağlığına önemli oranda fayda sağlayan zerdeçal, özellikle kanser hastalığına şifa kaynağı olmaktadır. Zerdeçal nelere iyi gelir? Zerdeçal nasıl yetişir? Zerdeçal nasıl tüketilir? Zerdeçal hangi hastalıklara iyi gelir? sorularının cevabı, yazımızın devamında…
Zerdeçal Nedir? Ne İşe Yarar?
Zerdeçal etken maddesi curcumin olan ve Hindistan, Çin, Endonezya’da yetiştirilen hem mutfakta hem de tıbbi alanlarda kullanılan bir bitkidir. Baharat olarak toz halinde zerdeçalı aktardan temin edebileceğiniz gibi, eczanelerden kapsül formda olanı bulmanız mümkün. Zerdeçal bitkisi antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahip, vücut sağlığına yüksek oranda fayda sağlayan bir üründür. Yapılan araştırmalarda özellikle kansere karşı iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Zerdeçal mide ve bağırsak sağlığını koruyan en etkili bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Zerdeçalın karaciğeri güçlendirdiği, romatizmal ağrılara iyi geldiği, beyin fonksiyonlarını geliştirdiği ve daha bir çok hastalığa şifa olduğu bilinmektedir.
Zerdeçal Faydaları Nelerdir?
- Zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendirir, virüs ve mantar önleyici özelliğe sahiptir. Soğuk algınlığı, grip, solunum yolu enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları, bronşit, astım, zatürre gibi hastalıklarda tedavi edici özelliktedir. Ağrı kesici, ateş düşürücü özelliği vardır ve öksürüğe iyi gelir.
- Zerdeçal içinde bulunan bileşenlerle kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engeller. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, zerdeçalın aktif maddesi olan ”curcumin” sayesinde, kansere yakalanma riskini önlediği ve radyasyon kaynaklı kansere karşı koruma sağladığı belirtilmiştir. Özellikle, meme kanseri, bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri, mide, prostat ve pankreas kanserine karşı tedaviyi destekleyen bir şifa kaynağıdır.
- Zerdeçal diyabetin olumsuz etkilerini azaltır ve hastaların kullandıkları ilaçların etkilerini arttırır. Tek başına yada karabiber ile birlikte tüketildiğinde şeker hastalığına fayda sağlar, insülin direncini azaltır ve kan şekerini düzenlemektedir.
- Zerdeçal kalp ve damar hastalıklarında tedaviyi destekleyen bir alternatiftir. Kalp damar sağlığını koruyan tam bir kalp dostudur. İçerisinde bulunan lif ve antioksidan sayesinde kolesterolü dengeler ve düşürür.
- Zerdeçal karaciğeri güçlendirir, toksinlerden arındırır. Karaciğer hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
- Zerdeçal sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Mide ülseri, gastrit ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Safra üretimini arttırır, hazımsızlık ve şişkinlik durumlarında faydalıdır.
- Zerdeçal sağlıklı, güçlü ve bembeyaz dişlere kavuşmanıza katkı sağlar. İçerdiği C vitamini, selenyum, magnezyum ve kalsiyum sayesinde dişlerde plak oluşumunu engeller, diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Zerdeçal beyin fonksiyonlarını geliştirdiği bilinmekte. Hafızayı güçlendirir, öğrenme kabiliyetini arttırır, unutkanlık ve alzheimera iyi gelir.
- Zerdeçal anti-enflamatuar özelliğiyle iltihap söktürücü, iltihap önleyici özelliktedir. Rahim iltihabına karşı koruma sağlar.
- Zerdeçal yine iltihap giderici özelliğiyle eklem ağrılarına ve romatizmaya karşı etkilidir.
- Zerdeçal kilo vermeye yardımcı olur, vücutta yağ yakımını hızlandırır. Metabolizmayı hızlandırır, yemeklerde kullanılarak sindirimi kolaylaştırır. Bu sayede diyet yaparken zerdeçal tüketmek kilo kontrolüne yardımcıdır.
- Zerdeçal depresyon, panik atak ve anksiyete sorununa karşı antidepresan kadar fayda sağlamaktadır. Zerdeçalın içinde bulunan curcumin etken maddesinin özellikle majör depresif bozukluğa iyi geldiği uzmanlar tarafından belirtilmiştir.
- Zerdeçal deri üzerindeki yara ve yanıkların tedavisinde etkilidir. Zerdeçal sedef hastalığına iyi gelir.
- Zerdeçal antiseptik ve anti-bakteriyel özellikleriyle cildinizi genç, pürüzsüz ve parlak bir görünüme kavuşturur. Zerdeçal sivilce tedavisinde, sivilce izlerini giderir ve iltihaplanmayı önler. Yüz bölgesindeki tüyleri azaltır.
- Zerdeçal saç dökülmesini engeller. Saç derisi problemlerini giderir.
- Zerdeçal ağrı kesici özelliktedir. Baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
Zerdeçal taze ve toz halinde kullanıma uygundur. Fakat güçlü bir baharat çeşidi olduğundan kontrollü kullanılmasında fayda var. Hint yemeklerinin çoğunda kullanılan zerdeçal, tatlı dışında hemen hemen bütün yemeklere yakışmakta. Zerdeçalı salatalarda, et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve çorbalarda kullanabilirsiniz.
Ayrıca zerdeçal çay olarak tüketilebildiği gibi süt ve yoğurt ile karıştırılarak da tüketilebilir. Zerdeçal güçlü bir antioksidandır, bir çok hastalığa karşı vücudu güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini yükseltmenin en doğal alternatifidir.
Zerdeçal Zayıflatır mı?
Zerdeçal içerdiği aktif maddelerle safra sıvısı üretimini arttırmaktadır. Bu sıvı yağların yakılmasında önemli rol oynar. Zerdeçal tam anlamıyla obezite düşmanı bir baharat olmasıyla kilo vermeye katkı sağlamaktadır. Zayıflamak, hastalıklardan korunmak, ödem atmak, şişkinlikten kurtulmak için zerdeçal kürü tariflerini sizlerle paylaşmak istiyoruz…
Zerdeçal Nane Limon
Zerdeçal ile hazırlanan bu karışım açlığı kontrol etmeye yardımcı olmakla kalmaz, tam bir detoks suyudur ki, vücuttaki bütün zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamaya yardımcı olur.
Zerdeçal Süt Bal
Zerdeçal, süt ve bal karışımı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca, kabızlığı giderir, metabolizmayı hızlandırır, migren ağrılarını hafifletir, hücreleri yeniler ve cilt güzelliğine katkı sağlar.
Zerdeçal Limon Bal
Zerdeçal bal karışımı antibakteriyel özelliğiyle vücuttaki iltihaba karşı savaşır, bakteri ve virüsleri yok eder. Güçlü ve doğal bir antibiyotiktir. Bu karışım içerdiği yüksek orandaki E ve C vitaminiyle yaşlanmayı geciktirir. Bir çok hastalığa karşı koruma sağlar.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
1 adet kök zerdeçal yada 2 çay kaşığı toz zerdeçal 500 ml kaynamış suya atılır. Biraz zencefil, limon ve bal ilave edilerek demlemeye bırakılır. Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı tedavisinde tüketilebilen tam bir şifalı içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır.
Zerdeçal Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Zerdeçal tozunu, omlet, çorba, salatalara serpebilirsiniz. Ayrıca tavuk ve et yemeklerine inanılmaz lezzet katar. Sebze yemeklerinde kullanılabileceği gibi, kısır, dolma, sarma gibi yemeklere de ilave edebilirsiniz. Zerdeçallı pilav deneyebilir, zerdeçal çayı demleyebilirsiniz.
Zerdeçal Yoğurt Ne İşe Yarar?
Zerdeçal, zencefil, yoğurt ve tarçınla hazırlayacağınız karışım özellikle kilo kontrolü sağlar ve bölgesel yağların hızlı şekilde yakılmasına yardımcı olur. Ayrıca cilt sağlığını korur, diyabete iyi gelir, enfeksiyonlara karşı ve kansere karşı koruyucu bir kalkandır.
Yapmanız gereken sadece, 1 yemek kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı zerdeçal ve 1 yemek kaşığı zencefili bir cam kavanozda karıştırıp, her gece yatmadan önce bu karışımdan 1 tatlı kaşığı alıp, 1 su bardağı yoğurda ilave ederek tüketmek. Bu karışımı yedikten sonra yatasıya kadar mutlaka 5 bardak su içmelisiniz. Özellikle göbek bölgesindeki yağların hızlı bir şekilde erimesine katkı sağlar.
Zerdeçal Diş Ağrısına İyi Gelir mi?
Zerdeçal antibakteriyel özelliğiyle mikropları öldürücü özelliktedir. Diş eti iltihabına, ağız içi yaralara, diş çürüğüne ve diş ağrısına iyi gelir. Evde doğal ürünlerle hazırlayacağınız, zerdeçal içeren macunla dişleri beyazlatmak da mümkün.
Zerdeçal Şekeri Yükseltir mi?
Zerdeçal diyabet hastalarının kullanabileceği bir baharattır. İnsülin seviyesini düzenler, şeker hastalığı tedavisinde etkilidir. Fakat dikkatli kullanılması önem arz eder. Zerdeçal bazı ilaçlarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini düşürebilir. Bu sebeple zerdeçal kullanmadan önce doktora danışmanızda fayda var.
Zerdeçal Mideye İyi Gelir mi?
Zerdeçal mide ülseri, reflü, gastrit ve bazı bağırsak hastalıklarına karşı fayda sağlamaktadır. Sindirim sistemi için çok faydalı doğal bir üründür.
Zerdeçal Öksürüğe İyi Gelir mi?
Zerdeçal güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Solunum yolu enfeksiyonlarında, soğuk algınlığında yüksek oranlı vitamin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda öksürüğe de iyi gelmektedir.
Zerdeçal Nerede Yetişir?
Zerdeçal; Hindistan, Endonezya, Çin’ de yetiştirilmekte ve bu ülkelerin mutfağında kullanılmasının yanı sıra tıbbi alanlarda ve kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır.
Zerdeçal Besin Değeri
Zerdeçal içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde virüs, bakteri ve iltihap önleyici, kanser önleyici özelliktedir. C vitamini K ve E vitamini içerir. Ayrıca potasyum, protein, fosfor, kalsiyum, bakır, magnezyum, demir ve çinko içermesiyle zengin bir besin değerine sahiptir. 100 gram zerdeçal 354 kaloridir. 10 gr. yağ, 21 gr. lif, 65 gr. karbonhidrat, 8 gr. protein, 1695 mg. omega 6 yağ asitleri ve 484 mg. omega 3 yağ asitleri içerir.
Zerdeçal Boy Uzatır mı?
Zerdeçal güçlü bir antioksidandır ve tam bir mineral deposudur. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri içerisinde barındırır ve bu sayede gelişim bozukluğu çeken çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmelerine destek olarak, boy uzamasına katkı sağlar.
Zerdeçal Damar Açar mı?
Zerdeçal kalp ve damar hastalıklarından korur. Damarların açılması ve temizlenmesinde büyük rol oynar.
Zerdeçal Cilt Lekelerine İyi Gelir mi?
Zerdeçal güneş lekeleri, sivilce lekeleri gibi koyu lekeler üzerinde etkilidir ve cildi aydınlatır, lekelerin görünümünü hafifletir.
Zerdeçal Cinsel Gücü Arttırır mı?
Her derde deva olan zerdeçal afrodizyak etkisiyle cinsel gücü arttırmaktadır.
Zerdeçal Kabızlık Yapar mı?
Zerdeçalın sindirim sistemi üzerindeki etkileri kanıtlanmıştır. Gaz gideren, hazımsızlığı gideren ve şişkinlik problemine şifa olan zerdeçal kabızlık yapmamaktadır.
Zerdeçalın Zararları Var mıdır?
- Zerdeçal tüketiminin bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat bazı kişilerde mide bulantısı, ishal ve baş dönmesi yapabilir.
- Zerdeçalın aşırı tüketimi kalp ritmini olumsuz yönde etkilemektedir. Zerdeçalın günlük 1 tatlı kaşığı kadar tüketimi idealdir.
- Hamilelerin ve emziren annelerin zerdeçal tüketmesi önerilmemektedir.
- Zerdeçal ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Safra kesesi sorunu yaşayanların zerdeçal kullanması önerilmez. Fazla tüketimi safra kesesinde ağrıya sebep olabilir.
- Zerdeçal kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.