Sağlık

Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır? Vakumla Kürtaj Tekniği

Kürtaj nedir? Kelime anlamı kazımak olan kürtaj, gebeliğin sonlandırılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Kürtaj neden yapılır? sorusuna cevap vermek gerekirse; kürtaj işlemi sadece gebelik sonlandırmak için değil, düşük sonrası kalan parçayı temizlemek, ölü gebeliklerin  yada boş gebelik durumunda da uygulanmaktadır. Kürtaj kesinlikle bir aile planlaması yöntemi değildir.

Kürtaj işlemi kişinin rızası doğrultusunda yapılabilmektedir. Ülkemizde yasal olarak gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj işlemi yapılabilir. Gebelik eğer 10 hafta üstündeyse kürtaj yapmak yasaktır. Eğer kadın bekarsa ve 18 yaşından büyükse gebeliğin 10. haftasına kadar güvenilir bir klinikte yada hastane ortamında kürtaj yaptırabilir.

Fakat kadın evliyse eşinden imzalı onay almak gerekmektedir. 18 yaş altı gebeliklerde ise kesinlikle anne babanın onayı  alınmak zorunludur. Sağlık sebepleri söz konusu olduğu durumlarda gebeliğin her haftasında kürtaj yapılabilmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kişi öncelikle jinekolojik muayene masasına alınır. Hastaya genel anestezi uygulanacaksa, anestezi uzmanı tarafından anestezik ilaç damar yolundan hastaya uygulanır ve hasta uyutulur. Spekulum denen alet vajinaya yerleştirilerek, vajina antiseptik solüsyonla temizlenir.

Daha sonra rahim ağzı çekilerek düz bir konum alması sağlanır. Rahim ağzı genişletilerek vakum enjektörle rahim içine girilir hiç bir parça kalmaksızın gebelik sonlandırılır.Tüm bu işlemler yaklaşık olarak 5-10 dakika sürer hasta hiç bir şey hissetmez. İşlem sonrası hasta hemen uyandırılır.

Daha sonra ultrason ile rahim içi temiz olduğundan emin olmak için tekrar kontrol edilir. Hasta yaklaşık olarak 1 saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilir.Kürtaj işleminden sonra hafif kanama ve kasık ağrısı olabilmektedir. Kürtaj sonrası kanama için tampon önerilmemektedir. Kesinlikle ped kullanılması tavsiye edilir.

kürtaj yöntemleri

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Kürtaj işlemi kesinlikle tecrübeli hekim tarafından ve steril bir ortamda yapılmalıdır. Yinede her cerrahi girişimin bir risk taşıması sebebiyle kürtajın da bazı riskleri vardır. Şunu belirtmeliyim ki; gebelik küçükken yapılan kürtajın gebeliğin ilerleyen haftalarında yapılan kürtaja göre riskleri daha azdır.Kürtajın bazı riskleri aşağıdaki gibidir.

  • Kanama,
  • Enfeksiyon,
  • Gebeliğin sonlandırılamaması,
  • Rahim içinde parça kalması,
  • Rahim ve barsak yaralanmaları,
  • Rahim içinde kan birikmesi,
  • Anesteziye bağlı problemler,
  • Kürtaj sonrası depresyon,
  • Kürtaj sonrası adet gecikmesi,
  • Yapışıklık (Asherman sendromu)

Kürtaj İşleminde  Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar 

Kürtaj işleminden önce ultrasonla gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna bakılır.Gebelik kesesinin  rahim içerisindeki yerleşimi tam olarak belirlenmelidir. Daha sonra hastanın tıbbi öyküsü ve alerjik durumu olup olmadığı öğrenilir. Gerekli kan testleri yapılır ve  hasta kürtajla ilgili bilgilendirilerek psikolojik olarak rahatlatılmalıdır. Hekim tarafından kürtaj yöntemi belirlenir.

Kürtaj işlemi cerrahi bir operasyondur. Kesinlikle steril bir ortamda ve konusunda uzman hekim tarafından gerçekleştirilir. Ancak bu şekilde oluşabilecek riskler minimuma indirilir.

Kürtaj genel yada lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir. Eğer kürtaj işlemi genel anestezi ile uygulanacaksa bu durumda hastanın aç ve susuz olması önerilir. Bunun sebebi ise genel anestezinin etkisiyle mide bulantısı yaşanmasıdır.

Kürtaj işlemi için lokal anestezi tercih edildiyse hastanın tok olmasının bir sakıncası bulunmamaktadır. Lokal anestezi uygulanacaksa rahim ağzının her iki yanına  ilaç enjekte edilerek  uyuşturulur. Fakat etkisi geçince hasta daha çok ağrı hissedebilir.

Genel anestezi ile yapılan kürtajlarda ilk gün halsizlik, sersemlik hissi, bulantı, kasık ağrısı ve kanama olabilir. Bunların hepsi normal belirtilerdir ve birkaç saat içinde geçmektedir. Bazı durumlarda yaklaşık bir hafta kadar hafif  kanama görülebilmektedir. Bu durumun giderek azalması beklenir.

Enfeksiyon riskine karşı 2 hafta süreyle cinsel ilişki önerilmez. Eğer düşük yada ölü bebek sebebiyle kürtaj işlemi yapıldıysa üç ay kadar rahim kendisini toplaması adına doğum kontrolü önerilir. Kürtaj işlemi sonrasında doktorunuzun yazdığı ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Kürtajdan sonra beslenmeye dikkat etmeli hafif gıdalar tüketmelisiniz. 3-5 saat sonra miğde bulantı sorunu yaşamıyorsanız normal gıdalar tüketebilirsiniz. Kürtaj sonrası banyo yapmakta bir sakınca yoktur fakat vajinal duş önerilmemektedir.

Kürtaj  sonrası aşağıdaki durumlar da hemen doktorunuza başvurunuz;

  • 38 derece üzeri ateş,
  • Kürtaj sonrası aşırı kanama,
  • Kürtaj sonrası kötü kokan akıntı,
  • Şiddetli ağrı ve kramp,
  • Kürtaj sonrası 10 gün üstünde devam eden kanama durumunda hekiminizi bilgilendirin.

kürtaj nasıl yapılır

Kürtaj İle Gebeliğe Son Verme Yöntemleri

Doktor tarafından gerekli olan kan testleri, muayene ve ultrason yapıldıktan sonra, hekiminiz yapılacak olan kürtaj işleminin hangi yöntemle gerçekleşeceğini belirler. Gebeliğe son verme yöntemleri yani kürtaj teknikleri, kürtajın hangi sebeple yapıldığına göre değişmektedir. Eğer kürtaj işlemi rahim içinde kanama, herhangi bir ağrı yada enfeksiyon sebebiyle yapılıyorsa bu durumda kürek yöntemi denen yöntemle genel anestezi ile hasta uyutularak yapılmaktadır.

Eğer kürtaj gebeliğe son verme amacıyla yapılıyorsa bu durumda vakum tekniği ile rahim içerisine girilerek gebelik kesesinin tamamen temizlenme işlemi yapılabilir. Yada gebeliğe son vermek amacıyla yine kürek yöntemi kullanılabilir. Bu durumda kaşık şeklindeki demir aletlerle  rahim içindeki gebelik materyali tamamen temizlenebilir. Fakat son zamanlarda bu teknik pek tercih edilmemektedir.

Vakum Aspirasyon İle Kürtaj Yöntemi

Bu yöntemle kürtaj işlemi gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir ve hekimler tarafından en sık tercih edilen yöntemdir. Kürtaj işleminden önce genel yada lokal anesteziye karar verilir.Daha sonra rahim birtakım aletlerle genişletilir. Rahim içerisine küçük plastik bir tüp konulur. Bu tüp vakum enjektörüne takılarak rahim içerisindeki gebelik kesesi vajinadan dışarı çekilir ve gebelik sonlandırılır. Tüm bu işlemler yaklaşık olarak 6-7 dakika sürmektedir.

Kürtaj işlemi sonrasında jinekolog doktorun hastaya reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesiciler düzenli  olarak kullanılmalıdır. Çünkü bu ilaçlar enfeksiyon riskini önleme amacıyla doktor tarafından tavsiye edilmektedir.Kürtaj esnasında kapılacak enfeksiyonlar kısırlığa ve bazı kadın hastalıklarına sebep olabilir.

Revizyone Kürtaj Yöntemi

Beklenmeyen bir şekilde kendiliğinden yaşanan düşük sonrasında rahim içerisinde kalma ihtimali olan fetusa ait parçaların temizlenmesi amacıyla yapılan kürtaj yöntemidir. Yaşanan bu düşük sonrası rahim içerisinde parça kalmasa da  revizyone kürtaj işlemi mutlaka yapılır.

Ayrıca doğum sonrası içeride parça kalma ihtimalinden şüphe ediliyorsa, küret adı verilen özel aletlerle rahim içinde kalan parçalar temizlenir.

Probe Kürtaj İşlemi

Kürtaj işlemleri arasında kadın hastalıklarına yönelik yapılan kürtaj işlemidir.Kanama bozuklukları ve menopoz sonrası kanama durumlarında teşhis için yapılmaktadır. Probe kürtaj işleminde rahim içi özel aletlerle kazınır. Uzun süre kanama durumlarında bu işlem ile hem kanama durdurulur hemde kanamaya sebep olan sorun tespit edilir. Bu kürtaj yöntemi ile hastanın kanamaya bağlı yaşadığı sorunlar tedavi edilir ve de birtakım hastalıklar ( rahim kanseri gibi) teşhis edilebilir.

kürtaj işlemleri

Endometrial Kürtaj Yöntemi

Kişiye kısırlık ile ilgili uygulanan bir yöntemdir. Endometrial kürtaj yöntemi ile yumurtlamanın olup olmadığını belirlemek için adet kanamasının 21. günü rahim içinden örnek alınır. Yumurtlamanın ardından salgılanan progesteron hormonunun etkisi ile endometrium salgılama aşamasına girer. Bu kürtaj yönteminin uygulanmasındaki amaç, endometriumun adet döngüsü ile uyumunu belirlemektir.Bu sebeple rahim içinden küret ile örnek alınır.

Ülkemizde Kürtajın Yasal Boyutu Nedir?

Türkiye’de gebeliğin sonlandırılması yasak değildir. Gebeliğin 10. haftasına kadar eşlerin rızası ile isteğe bağlı gebelik tahliyesi yapılabilir. Gebeliğin 10. haftasından sonra eğer bebeğin bir hastalığı varsa yada annenin hayatı söz konusu ise doktor heyetinin vereceği karar ile gebelik sonlandırılabilir.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalınır mı?

Kürtaj sonrası tekrar gebelik yaşanması için kadının kendini toparlaması adına bir kaç ay korunmakta fayda vardır. Fakat kürtaj sonrasında hamile kalmakta genellikle bir sorun yaşanmaz. Çok düşük olasılıkla yapılan kürtaj esnasında enfeksiyon ihtimali yada rahim yapışması, tüplerin tıkanması gibi durumlara rastlanmaktadır. Bu durumlarda gebe kalmakta sorun yaşanabilir. Fakat bu gibi sorunlar tedavi edilerek hamilelik mümkün olur.

Kürtaj Yaptırmanın Sınırı Var mı?

Kürtaj yaptırmanın herhangi bir sınırı yoktur. Fakat şunu bilmelisiniz ki; kürtaj işlemi doğum kontrol yöntemi değildir.Mümkün olduğu kadar az kürtaj olunmalıdır.

Kürtaj Sonrası Adet Düzeni Bozulur mu?

Kürtaj işleminden yaklaşık olarak 35-40 gün sonra adet görülür. Fakat kürtaj işleminden sonra geçici olarak bir kaç ay adet düzensizliği de olabilir. Kürtaj sonrası gebelik hemen önerilmediği için bu dönemde dikkatli olmakta fayda var. Hastanın durumuna göre doğum kontrol yöntemi önerilebilir.

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilebilir?

Enfeksiyon riskine karşı kürtaj sonrası cinsel ilişki 15 gün boyunca  yasaklanır. Bu süre zarfında hastanın düzenli olarak ilaçlarını kullanması gerekmektedir. Kanama bittikten sonra ve on beş gün sonra cinsel ilişki olabilir fakat gebe kalmamak için korunulması önerilmektedir.

Kızlık Zarı Bozulmadan Kürtaj Yapılır mı?

Eğer kızlık zarı bozulmadan sürtünme yoluyla gebe kalındı ise, bu durumda kürtaj işlemi sırasın da kızlık zarının bozulmaması, kızlık zarının yapısına bağlıdır. Çok ince aletlerle kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilmektedir. Tüm hassasiyete rağmen kürtaj işlemi sırasında kızlık zarı bozulursa bu durumda kızlık zarı dikim ameliyatı yapılabilmektedir.

Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer?

Hastalar tarafından hekimlere en sık sorulan soru kürtaj kaç dakika sürer? sorusudur. Hastanın hastaneye gelip kürtaj olup taburcu olması yaklaşık olarak 45-60 dakika sürmektedir. Kürtaj işlemi esnasında gebeliğin sonlandırılması yaklaşık olarak 5-10 dakikadır. Geriye kalan süre ise muayene, anestezi, hastanın takibi ve taburcu işlemleridir.

Kürtajdan Sonra Parça Kaldığı Nasıl Anlaşılır?

Kürtaj işlemi ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Fakat buna rağmen düşük ihtimal de olsa parça kalması söz konusu olabilir. Normal şartlarda kürtaj sonrası hastada 1 hafta süreyle kanama olması normaldir. Bu kanamanın giderek azalması beklenmektedir.

Eğer rahim içinde parça kaldıysa beklenenden daha fazla kanama olur ve küçük pıhtı şeklinde parçalar gelir. Hasta bu şekilde beklenmeyen durumlarla karşılaşırsa hemen doktora başvurmalıdır.

Kürtaj işlemi sonrasında doktor kontrol muayenesi için hastayı 1 hafta sonra görmek ister. Bu durumda da ultrason cihazından da parça kaldığı anlaşılabilir. Bu durumda tekrar kürtaj önerilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu