Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Kabızlığa Bitkisel Tedavi

18.06.2019
0
783
Kabızlığa Bitkisel Tedavi

Kabızlık, bir çok insanın başına gelebilen ve oldukça rahatsız edici bir bağırsak problemidir. Kabızlığa neden olan bir çok etmen vardır. Bağırsak tembelliği, stres, yanlış beslenme, psikolojik sorunlar ve hareketsiz geçirilen bir gün, kabızlığa neden olan etmenlerden bazılarıdır. Önlem alınmadığı takdirde, bir takım hastalıklara davetiye çıkaran bu durum, ilaç tedavisiyle atlatılabildiği gibi, bitkisel tedavi yöntemlerini deneyerek de, kabızlık sorunu tedavi edilebilmektedir. Yazımızda, kabızlığa iyi gelen besinler nelerdir? inceledik…

Kabızlık Nasıl Geçer? Bitkisel Çözüm Önerileri

Kabızlık, genellikle beslenme alışkanlıklarına bağlı olsa da, bağırsak kanseri, hemoroid gibi bazı hastalıklarında habercisi olmaktadır. Bu noktada kabızlık uzun sürüyorsa mutlaka bir hekime görünmelisiniz. Günümüzde sıklıkla duyulan kolon kanseri gibi hastalıkların erken teşhiste tedavisi mümkün olmaktadır. Biz yazımızda, daha sağlıklı beslenerek, karın şişkinliği ve kabızlık gibi problemlerden nasıl kurtulabiliriz, kabızlığa hangi besinler iyi gelir araştırdık.

 

Kuru Kayısı; Kuru kayısı,  mürdüm eriği , kuru incir ve kuru erik sabahları birer adet tüketilmesi ile ardından su içilmesi bağırsakları ve metabolizmayı hızlandıracaktır. Kuru kayısı ve mürdüm eriğini geceden bir bardak suya koyup bekletmeli ve ertesi gün içilmelidir.  Bağırsak hızını artırmaya birebir olan bir karışım olduğu da bilinmekte.

 Lif İçeren Besinler; Kabızlık elma ile gidermek mümkün. Lif açısından zengin bir besin olan elma kabızlığı giderir. Aynı zamanda elma sirkesi de, bağırsaklardaki bakterileri harekete geçirerek probiyotik etki gösterir, şişkinlik ve gaz sorununu gidermektedir. Elmadan sonra, en yüksek lifli besinler avokado, üzüm, erik, portakal ve mandalina gibi meyvelerdir.

Yüksek oranda lif içeren sebzeler ise, pancar, ıspanak, pırasa,  lahana, kereviz, kızılcık, keten tohumu ve baklagiller grubundakilerin tamamıdır. Özellikle meyvelerin tüketimi çiğ olarak da olabileceği gibi meyvelerin suyu ya da komposto şeklinde de tüketimi bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.

Kekik Ve Zeytinyağı; Bir kaç adet zeytinin üzerine serpilecek kekik metabolizma ve bağırsak hareketlerinin hızı için fazlasıyla etkili , verim alacağınız bir formül, kabızlık şikayetlerini en aza indiren bir karışımdır. Zeytinyağı, bağırsak faaliyetine hız kazandıran ve yiyecek geçişini hızlandıran bu mucizenin, neredeyse her gün bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesinde büyük fayda var. Aynı zamanda bir takım mide rahatsızlıklarının tedavisi için de birebirdir.

Keten Tohumu; Yüksek oranda lif içermekte olan keten tohumu kabızlığı önleyerek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını desteklemektedir. Yoğurt ve salata gibi yiyeceklerde kullanılarak bağırsak hızını arttıran keten tohumu, aynı zamanda kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

Kefir Ve Yoğurt; Probiyotik bakımından zengin içeriğe sahip olan kefir, mide ve bağırsak sorunlarını gidermektedir. Yoğurt ise, bağırsaktaki zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Düzenli olarak tüketilen yoğurt bağırsak florasını düzenlemektedir.

Beyaz et, Bağırsaklar hareketlerini hızlandırmak  için, et tüketimine dikkat etmeli ve kırmızı et yerine tavuk, balık gibi beyaz et tercih edilmelidir.

Ancak bu yiyeceklerin de fazla olarak tüketimi vücudun o yiyeceklere karşı bağışıklık kazanmasına,  artık vücudun bu yiyeceklere karşı tepki vermeyip , şifa kaynağı olmamasına hatta bir takım problemlerin doğumuna sebebiyet verir. Bu sebepten bu yiyecekler dozunda ( tüketilmesi gereken kadar ) tüketilmeli.

 

Kabızlık Gideren Kürler

Portakal kürü; 8 – 9 adet portakal kabuğunu yaklaşık 1 bardak suda ısıtmalı sonra da soğumaya bırakılmalıdır.  Haftada 2 ya da 3 kez kahvaltıdan sonra tüketilmelidir.  Haftada bir ya da tüketildikçe bir kaç kez yapılmalı , taze olarak içilmelidir. Isındıktan sonra ise portakal kabuğu süzülmeli ve o şekilde içilmelidir.  ( soğuduktan sonra )

Sinameki çayı, müshil ve kan temizleyici etki içerir. Sürekli olmamak şartı ile, arada bir kullanılmasında sakınca yoktur. 1-2 çay kaşığı dolusu bitki yaprağı, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 20-25 dakika demlendikten sonra süzülür. Uyumadan bir saat evvel tatlandırmadan ya da biraz tatlandırılarak içilir. Bitki eğer kaynatılırsa ve sıcak içilirse, dışkılama, şiddetli ishal biçiminde gerçekleşir.

İncir kürü, kabızlık için çok iyi sonuç verebilir. İyice yıkanmış 3-5 kuru incirin üstüne, akşamdan 1 bardak su eklendikten sonra sabaha kadar bekletilir, sabah aç karnına önce incirler yenilir üzerine de incir suyu içilir. Bu kürün 3-4 hafta uygulanması kabızlık için yararlıdır. İncir, mide-bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmasını sağlar. Ancak incir kürünü şeker hastalarının uygulaması doğru olmaz.

Anason, rezene, frenk kimyonu ve keten tohumu eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu tohum havanda hafifçe ezilir ve 1 bardak kaynar suda haşlanır. Demlenmesi için 8-10 dakika bekledikten sonra süzülür. Akşam yemeğinden sonra, tatlandırılmadan içilir. Sindirim sorunlarına iyi gelir, şişkinliği giderir.

Kabızlık Evde Nasıl Geçer?

  • Çabuk netice almak gerektiği zaman, 1-2 yemek kaşığı hint yağı içildiğinde 2-3 saat içinde dışkılama gerçekleşir.
  • Ispanak ve lahana salatası kabızlık için iyi gelir.
  • Sabahları yenen 1-2 portakal rahatlama sağlar.
  • Muz ve çikolata kabızlık yapar.
  • Beslenmede, kepekli ve lifli besinlere ağırlık verilmesi gerekir.
  • Günde 2 lt sıvı tüketilmelidir.
  • Kahve, şarap ve bira kabızlığa sebep olur.
  • Yiyecekleri mümkün olduğu kadar çok çiğnemek gerekir.

 

Kabızlık Egzersizleri

Kabızlığı gidermenin ve kabızlığı engellemenin en başarılı çözümü düzenli spor yapmaktır. Kabızlık ilaçları kullanarak yada kabızlığı gidermek için doğal tariflerden faydalanarak bu sorunu giderebileceğiniz gibi, hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek de, kabızlığı engellemek mümkün. Yetişkinlerde kabızlığa ne iyi gelir? sorusuna cevap vermek gerekirse, yaşın ilerlemesiyle yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için, egzersiz yapmak gerekmektedir.

Düzenli olarak yürüyüş yapmak, koşmak, yüzmek ve bisiklete binmek bağırsak aktivitesini uyaran önemli egzersizlerdir. Bunun yanı sıra, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandığınızda, bol bol lif içerikli gıdalar tüketerek kabızlığı ve şişkinliği engelleyebilirsiniz. Kabızlık hali ortaya çıktığında karın ağrısı, kusma, kan basıncında sapmalar olursa, bağırsak düğümlenmesinden kuşkulanmak ve acilen doktora başvurmak gerekir.

Daha detaylı bilgi için, Kabızlık Nedir? Kabızlık Neden Olur? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.