Sağlık

Arpacık Nasıl Geçer? Doğal Yollarla Arpacık Tedavisi

Sivilceye benzeyen, içi irinle dolu bir şişlik ve kızarıklıkla kendini gösteren arpacık nasıl geçer? Göz kapağında ortaya çıkan mikrobik bir rahatsızlık olan arpacık, göz kapağında oluşma sebebi genellikle bağışıklık sisteminin düşmesi sonucu olmaktadır. Dışarıdan gözle görülebilir bir şişlikle ortaya çıkan arpacık nasıl geçer? arpacık tedavisi nasıl olur? arpacık neden tekrarlar? tüm bunlar hakkında detaylı bilgi yazımızın devamında…

Arpacık Nedir?

Arpacık, tıp dilinde hordeolum, halk arasında ise gelincik olarak adlandırılmaktadır. Göz kapağındaki mevcut yağ bezlerinin tıkanması sonucu iltihap kapmasıyla ortaya çıkar. Arpacık mikrobik bir göz enfeksiyonudur. Bazen dışarıdan bulaşabileceği gibi, bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda vücuttaki stafilokok adı verilen bakterinin harekete geçmesiyle de oluşabilmektedir. Bunun diğer bir sebebi olumsuz temizlik koşulları da olabilir.

Göz kapağında ortaya çıkan arpacık, ağrı, acı, yanma hissi, gözde batma, sulanma, kaşıntı ve gözde ışığa karşı hassasiyet gibi belirtiler gösterir. Arpacık tedavisi oldukça kolay ve basittir. Tabi bu durum kişinin hekime başvurma süreciyle de ilgilidir. Bazen göz kapağının dışında görülür şekilde, bazen de göz kapağının iç kısmında çıkan arpacık ilerlemesi durumunda küçük cerrahi müdahale gerektirebilir.

Evde hijyen kurallarına uyarak, bir süre makyaj yapmayarak arpacık tedavisini destekleyebilir, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve bitkisel çözümlerle kısa sürede iyileşme sağlayabilmeniz mümkündür.

arpacık neden olur

Arpacık Neden Olur?

  • Göz kapaklarının iltihabı,
  • Göz kapaklarındaki yağ bezlerinde enfeksiyon,
  • Yatmadan önce makyajın iyi temizlenmemesi,
  • Vücut direncinin düşmesi sonucunda,
  • Vücuttaki stafilokok adı verilen bakteri sebebiyle,
  • Düzensiz ve kötü beslenme alışkanlığı,
  • Bahar alerjisi,
  • Ergenlik döneminde,
  • Vitamin ve mineral eksikliği,
  • Stres… gibi faktörler gözde arpacık oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık tedavisi için hekime başvurma sürecinde gecikilmedi ise, bunun için arpacık ilacı yani birtakım pomad, damla, sıcak kompleks ve kirpik temizliği gibi yöntemleri içeren tedavi uygulanır. Bu tedavi yöntemiyle, başka seçeneklere gerek kalmadan kolay bir biçimde tedavi mümkündür.

Fakat arpacık tedavisi için gecikilen durumlarda, göz kapağındaki şişlik sertleşip bir kitle haline dönüştüyse, bu durumda hekiminiz cerrahi müdahale önerebilmektedir. Cerrahi operasyon ile enfeksiyonun tamamen dışarı alınıp apseli bölgenin temizlenmesi ve bir daha tekrarlamayacak şekilde yok edilmesi mümkündür.

Tüm bunların yanı sıra, kolay ve bitkisel yöntemlerle de, evde sorunlu bölgeye bakım yapıp enfeksiyonun yok olmasını sağlamak ve iyileşme sürecini hızlandırmakta bir seçenektir. Özellikle arpacık oluşumu başlangıç aşamasında ise kısa sürede tedavi edebilirsiniz. Gözde arpacık çıkması durumunda şişliğe, kızarıklığa ve yanma hissine iyi gelecek olan evde bitkisel yöntemlerle arpacık tedavisi için bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Doğal Yollarla Arpacık Tedavisi

Sarımsak; Doğal bir antibiyotiktir. Vücutta oluşan bakterilere ve virüslere karşı antiviral , antibakteriyel özelliğe sahiptir. Sarımsak bu özelliği sebebiyle göz kapağında çıkan arpacık üzerine sürüldüğünde mikropları öldürür ve enfeksiyonu yok eder. Ezmiş olduğunuz bir diş sarımsak suyunu, bir kulak çubuğu yardımıyla arpacık üzerine günde 2 kez sürebilirsiniz. Bunu yaparken sarımsak suyunun göz içine temasından kaçının.

Patates; Gözde arpacık nedeniyle oluşan kızarıklık ve şişliğin azalması için oldukça etkilidir. Rendelediğiniz bir adet patatesi ince ve temiz bir tülbent yada gazlı bez arasına koyup göz kapağının üzerine kapatabilirsiniz. Bu uygulamayı yapmadan önce patatesi bir süre buzdolabında bekletirseniz, soğuk patates şişliği gidermede daha etkili olacaktır.

Aloe Vera; İçerisinde bulunan jel mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Taze aloe vera yaprağı içerisinde bulunan jeli çıkarıp göz çevresi temizliği için uygulayabilir, sorunlu bölgede bulunan enfeksiyonun üremesini ve yayılmasını engelleyebilirsiniz. Temiz bir pamuk yardımıyla arpacık olan göze aloe vera jel sürüp 10 dakika bekletip bol su ile yıkayabilirsiniz.

Yeşil Çay; Zengin antioksidan içeriği sayesinde iltihap sökücü özelliğe sahiptir. Gözünüzde arpacık çıkmasının sebeplerinden biri olan vücut direncinin düşmesine karşı, yeşil çayı tüketmeniz, bağışıklık sisteminin güçlenmesine karşıda etkilidir. Bu sebeple arpacık tedavisi uygularken yeşil çay tüketebilir, çay poşetlerini bir süre buz dolabında beklettikten sonra gözünüzün üzerine soğuk pres yapabilirsiniz.

Soğan; Bağışıklık sistemini güçlendirir ve mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Soğan cildi yeniler, cilt yaraları üzerinde inanılmaz etkiye sahiptir. Soğanı doğrayıp gazlı bez içinde göz kapaklarınızın üzerine uyguladığınızda yanma hissi uyandıracaktır. Fakat bu sorun arpacık sebebiyle oluşan yanma ve batma hissine karşı oldukça iyi gelir. Soğan antibakteriyel olması sebebiyle sorunlu bölgede bulunan bakteri ve virüsleri yok eder.

Propolis; Arıların kovanlarındaki bakterileri yok etmek amacıyla kullandıkları tamamen doğal bir üründür. Güçlü bir antioksidan ve antimikrobiyal  etkiye sahiptir. Vücuttaki virüslerin üremesini engeller ve yok eder. Ağız yaralarında, uçuk tedavisinde etkili olduğu gibi gözde çıkan arpacık tedavisi içinde oldukça etkili bir arı ürünüdür. Temiz bir kulak çubuğuyla arpacık üzerine sürebilirsiniz. Fakat göz içerisine kaçmaması için dikkat edin.

Bir çok kişi hayatı boyunca bir kez dahi olsa arpacık sorunu ile mücadele etmiştir. Yukarıda önerdiğimiz doğal ürünler bitkisel yöntemlerle arpacık nasıl geçer ?sorusuna bir cevaptır. Uygulayacağınız her türlü bitkisel yöntem, arpacık tedavisinin çözümü olmayabilir. Sadece virüsün yayılmasını engeller ve kızarıklık, şişlik ve kaşıntı sorununa bir çözüm olabilir. Arpacık enfeksiyonunun ilerlemesi ve dağılması durumunda cerrahi müdahale gerektirebilir. Gözünüzde arpacık çıkması durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Ellerinizi sık sık yıkamalı ve gözünüzle temastan kaçınmalısınız.

arpacık nasıl geçer

Arpacık Ne Kadar Sürede Geçer?

Arpacık kaç gün sürer? bu sorunun sorulmasında ki en büyük neden göz kapağında çıkan arpacığın kişiyi estetik açıdan rahatsız etmesidir. Başlangıç aşamasında iyileşmesi için müdahale edilen arpacık 1 ile 4 gün arsında geçmektedir.

Arpacık Neden Tekrarlar?

Eğer kirpik diplerinde iltihaplanma varsa arpacık tekrar tekrar çıkabilir. Bu sebeple iltihap sökücü, enfeksiyon giderici tedaviler uygulanmak zorundadır. Kirpik temizliğine ve genel hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve gözlerinize elle temastan kaçınmalısınız.

Arpacık Patlarsa Ne Olur?

Kişinin arpacıktan hemen kurtulmak istemesi sonucunda kesinlikle yanlış yapmış olduğu bir harekettir. Arpacık patlatma işlemi asla doğru değildir ve enfeksiyonun tüm göze hatta diğer göze bulaşmasına sebep olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu