Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Akne Çeşitleri

10.08.2018
0
1.788
Akne Çeşitleri

Hepimiz hayatımızın bir döneminde sivilce sorunuyla mücadele etmişizdir. Özellikle gençlik yıllarında tanıştığımız bitmek bilmeyen, geçse bile geride kalıcı izler bırakan sivilceler, çok ciddi olmasa da bir cilt sorunudur. Genellikle ilaç tedavisiyle kontrol edilebilen aknelerin yanı sıra, daha ileri boyutta olan sivilcelerin mutlaka bir cilt uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Akne (sivilce) tedavi edilmeden önce ne tür bir sivilce olduğunun yani akne çeşidinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Çünkü farklı çeşitleri bulunan aknelerin türünün belirlenmesi tedavinin sonuç vermesi adına faydalıdır. Bu yazımızda, akne çeşitleri nelerdir? kistik akne nedir? sivilce akne tedavisi nasıl yapılır? sivilce türleri ve tedavileri  hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Akne Çeşitleri Nelerdir?

Akne aşırı yağlanma sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Ciltteki yağ, kıllar, bakteriler iltihaba ve akneye sebep olur. Aknenin bir çeşidi yoktur, aksine farklı özelliklerde akne çeşitleri bulunmaktadır. İltihaplı ve iltihapsız sivilce çeşitleri mevcuttur. İltihaplı sivilceler, nodül, papül, püstül adı verilen sivilce tipleridir. İltihapsız sivilceler ise, siyah noktalar, kistik sivilce ve beyaz yağ bezesi gibi olan kapalı komedonlardır. Öncelikle iltihaplı olan kırmızı ve daha acı veren sivilce türlerini inceleyelim.

İltihaplı Sivilceler

Nodül;

Diğer akne türlerinden daha büyük olan ağrı ve acı verebilen türdür. Diğer akne çeşitlerine göre daha şiddetli olan ve mutlaka bir dermotoloğun tedavi etmesi gereken akne vulgaris tipidir.

Papül;

İltihaplı, kırmızı renkli ve küçük pembe şişlikler şeklinde olan komedon türüdür. Papüller ciltteki kıl kökü iltihaplandığında oluşur. Kesinlikle sıkılmamalıdır, fazla dokunulması ve sıkılması sivilce izi kalmasına ve durumun daha da kötüleşmesine ve yayılmasına neden olur.

 

Akne Tedavisi Nasıl Yapılır

Püstül;

Püstül sivilce ağrılı ve iltihaplı olan, çevresinde kırmızı halka oluşan kabarık sivilce türüdür. Fazla temas edilmesi ve sıkılması durumunda mutlaka iz bırakır. Bu üç sivilce türü iltihaplı sivilce çeşitleridir.

İltihapsız Sivilceler

Siyah Noktalar;

Bir gözeneğin tıkanması sonucu bakteri, yağ, ölü hücrelerin birikmesiyle oluşan siyah noktalar, genellikle yağlı ciltlerde görülmektedir. Siyah noktalar çoğunlukla burun, çene ve alın kısmında bulunurlar.

Kistik Akne;

Bu sivilce türü en şiddetli ve en ağrılı olandır. Görünüşte bir nodül gibi gözükse de içi dolu aknelerdir. Sıkılması daha derin iltihaplanmaya ve daha büyük sorunlara yol açabilir. Bir çok kişinin yaşadığı bir sorun olan kistik sivilce, normalden daha büyük, kızarık ve enfeksiyon sonucu oluşmaktadır. Kistik sivilce nasıl geçer? sorusu sıklıkla karşımıza çıkmakta. Kistik akne tedavisi bazen çok uzun sürebilir ve geride yara izi, çukur görüntü bırakır.

Beyaz Yağ Bezesi;

Genelde göz kapağı etrafında ve yüzde çıkan yağ bezeleri zararsız olup, deri altında çıkan kistlerdir. Yağ bezeleri genetik kolestrol yüksekliği belirtisi olabilmektedir. Tedavisi mutlaka bir hekim tarafından yapılması gerekir. Yağ bezelerini sıkmak enfeksiyona sebep olur ve kalıcı izler bırakır.

Akne Fulminans;

Çok nadir görülen fakat aniden gelişen bir akne türüdür. Genellikle erkeklerde ergenlik döneminde ortaya çıkar. Göğüs, sırt, kol ve yüz bölgelerinde görülür. Eklem ağrısı ve iltihabı, ateş, şişlikle görülür. Mutlaka doktor tarafından tedavi edilmeli ve antibiyotik kullanılmalıdır.

Akne Rosacea

Akne Rosacea;

Gül hastalığı olarak bilinen akne rosacea, genelde yüz ve alın bölgesinde çıkar. Ağrılı, kırmızımsı, iltihaplı, kılcal damar genişlemesi ile seyreden bir cilt hastalığıdır. Kesinlikle hekim tarafından tanı konulmalı ve özel tedavi edilmelidir.

Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı akne çeşitleri olduğu gibi, akne tedavisi de sivilcenin türene göre değişiklik göstermektedir. Akne tedavisinde en önemli nokta kesinlikle cildin temiz tutulması ve cilt tarafından üretilmekte olan fazla yağın dışarı atılmasına olanak sağlamaktır. Vücudunuzun herhangi bir yerinde çıkan sivilceye fazla temas etmek sivilcenin yayılmasına, aknelerin sıkılması ise sivilce izi kalmasına sebep olur. Bu nedenle sivilcelerinizi kesinlikle sıkmamalısınız.

Genetik faktörler sivilceye sebep olduğu gibi, iklim, hava şartları, cilt tipi, stres, depresyon ve hormonal değişiklikler akne oluşmasına sebeptir. Akne tedavisi süresince yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bir dermotolog gözetiminde yapılan akne tedavilerinde, sivilce ilaçları, kimyasal peeling, ışık terapisi, antibiyotik, losyon, krem ve bazı sabunlar önerilebilir. İltihapsız ve kist şeklinde olan sivilce türleri için, kortikosteroid enjeksiyonu da kullanılabilir. Kısacası, hekiminiz akne türüne göre sivilce tedavisi uygulayacaktır.

Akne tedavisi lazer ile de yapılmaktadır. Lazer ile yapılan tedavilerde cildin alt dokusu yenilenir ve gözenekler küçülür. Cildin yağ üretimi % 25 azalır. Kistik akneler, nodüller, siyah noktalar, beyaz uçlu sivilceler de daha ilk seansta azalma olur.

Akne tedavisi 4 ay kadar uzun sürebilir. Bu süreçte yağlı nemlendiriciler, kozmetik ürünler, yağlı güneş kremleri kullanılmamalıdır.

Akne Tedavisinde Sürülerek Kullanılan Sivilce ilaçları

  • Antiseptik Deri Temizleyicileri
  • Benzoyl peroxide
  • Azelaik Asit
  • Antibiotikler: Clindamisin, Eritromisin, Sodium Sulfacetamide, Nadifloxasin
  • Retinoidler: Tretinoin, Adapalene, Tazorac, Isotretinoin
  • Niacinamide İçeren Ürünler
  • Salisilik Asitli ve Meyve Asitli Ürünler

Akne Tedavisinde Oral Kullanılan İlaçlar

  • Antibiyotikler
  • Isotretinoin
  • Hormon ilaçları( sadece kadınlara tavsiye edilmektedir)

Bitkisel Akne Tedavisi

Akne tedavisi için elinizin altında olan, her zaman evimizde bulunan bazı bitkilerden yararlanabilir, sivilceleri yatıştırabilirsiniz. Sadece kullanılan ilaçlar ve uygulanan bitkisel yöntemler bazen yeterli olmayabilir. Mutlaka beslenmenize, uyku düzenine ve cilt temizliğine özen gösterilmelidir.

Akne tedavisi için şifalı bitkilerden faydalanmak istediğinizde cildinize uygulamadan önce mutlaka bileğinizin iç kısmında denemeli, cildinizin alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini kontrol etmelisiniz. Akne tedavisinde etkili olan doğal ürünler, aloe vera, çay ağacı yağı, yeşil çay, elma sirkesi gibi ürünlerdir.

Akne problemine doğal ürünlerle çözüm bulmak istiyorsanız, sivilcelere kesin çözüm ve sivilceye doğal tedavi yöntemleri adlı makalelerimizi okuyabilirsiniz.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.